【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十三)】

5001 回覆
23 Like 5 Dislike
公安入撚左黎啦,香港警察代公安,戇撚鳩
大灣區選民選番大灣區區議員
大灣區都可以選,不如全球各地都搞
19 區
法官都換晒, 仲點會有選舉呈請?
唔信
馮智障太睇好香港法官
啲篇講得幾好,講曬香港人既侷限

兩人都鑽研並利用制度的漏洞作為攻防的武器,就像律師一樣。而律師不正是香港人一直很崇拜的職業嗎?這不是巧合。之前我有寫過,賭神本身就是香港人自身願望的投射,而他獲取勝利的方式,就是香港人理想手段的投射。比起羅賓漢挑戰和粉碎制度,香港人更喜歡繞過或玩弄制度,也就是所謂的「識玩」,打擦邊球,旁敲側擊,或者引對方犯法。看看今天的香港,其實大家還是很熱衷於這些事情,賭神,的確就是香港人的理想像。

可是「賭神」只能發生在 97 前的香港。政府尊重規則,才可有咬文嚼字繞過規則的玩法,今天你看到香港人努力繞過規則,最終卻繞不過,只展現出無力。若法治已經失去,你也沒有玩弄的空間。

今天,若野蠻的權力想抓誰,根本不需要規則,是自己人時,就算犯規也不想抓,那恐怕陳金城不需要認識巴拿馬總統,他只需要認識香港的律政司,即使在大嶼山殺人,應該也沒甚麼後果。而自以為聚賭只罰三千的高進,也可以被控多條他自己也沒想過的罪。

不過理解到這種現實的話,聰明如賭神,應該就會叫龍五出來解決問題吧。

----------------------------------------------------------------------------------------------
鄭立:賭王去到今天何須認識巴拿馬總統?認識律政司就行了

https://www.cup.com.hk/2020/10/12/chenglap-god-of-gamblers-2/?fbclid=IwAR21C-uC3r_Rrqu3OnBXJ7BI-eYUCTkbtshkzc-l6e8faDSejzQAarMUoxs
淨係資訊流通已經搞唔掂
有,不過真正民選議員永遠都係輸,正苦嬴梗
而家正苦擺明揾老襯, 吹咩
一開始用方法唔比入閘
入閘嘅就審查超耐啲文章,政府話拎咗比大陸啦就得過且過
點只19區
大灣區咁大,冇過百個區會議席都唔夠
前海搞掂未?
好快啦 美國佬唔睇你地香港
雄安搞掂未?
喺溫哥華整返個香港立法會投票站
689收晒聲
海南自貿區,上海自貿區,深圳自貿區

全部Lo
由97年已經開始想取代香港
今次唔係取代,係食咗香港
宜家係消滅香港啲個中間人直接同鬼佬deal
咁你西方夠彊咪未永世都唔同中國做生意,
咁耐以嚟香港都未被取代

我答你點解,因為係美國話事
19撚智障撚到
可惜最大個位連小學三年級o既程度都冇
極品
19: 極品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞