【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十三)】

5001 回覆
23 Like 5 Dislike
再加埋羅博士頭先解釋,又明多啲
19開心到呢
開行turbo 力抽
佢話過佢從來唔買 (好似係)
馬雲都唔係善男信女,佢講得就有分數

白人

一圖KO
中國仲有一間叫冥通銀行
有冇文字link
雜大大份人好小器

改變銀行
星島都吹捧
From Appledaily

「麵咪媽」表示,打算將手上的日清食品股份沽出,然後全倉轉買螞蟻。

【新增「麵咪媽」訪問】全港關注會否抽中一手的螞蟻集團(6688)將於星期四上市,雖然未知是否能做到人人有份,目前機構投資者於暗盤市場價格報105至120元不等,較招股價80元高出31%至50%不等,抽中一手隨時最多賺兩千大元。連登財經紅人「麵咪媽」今日亦留言表示要all in螞蟻,「打算全倉轉哂(晒)螞蟻」、「要轉倉入螞蟻」、「轉螞蟻啦唉,今次買左唔會放」、「但唔放佢我冇錢入螞蟻喎」、「螞蟻今舖睇到準一準,冇可能會輸」,這樣重要的事情,一個po總共講了5次(截至11月2日下午5時55分,開po約4小時)。

相關新聞:馬雲等螞蟻高層被4內地財金監管機構「約談」 回應將「深入落實建議」 上市前夕突現暗湧

事緣「麵咪媽」於開po表示,近期轉了價值投資,截圖表示兩個月前的8月31日,「貪得意」以每股8.35元買入2,000股日清食品(1475) 。觀乎「麵咪媽」買入日清後股價9月2日升至最高9.65元便見頂,其後輾轉下跌至目前7.24元,賬面輸13.3%,於是他上連登求策略:「陰跌足兩個月,點x搞,跌到我都開始頂佢唔順啦。」

其後多名網民建議「麵咪媽」買騰訊(700)、阿里(9988)、康師傅(322)、SQQQ、中移動(941)認沽輪等等,但似乎「麵咪媽」未有接納意見,表示打算全倉買入螞蟻,「今次買咗唔會放」、「冇可能會輸」,但不少網民表示讚好。

「麵咪媽」接受本報記者訪問時指出,由招股價80元升80%,見大約140元亦是「easy money」,「睇返農夫個走勢都差唔多啦」,並向本報重申將會全倉買螞蟻。港股之中,他目前只持有日清食品,他打算周三沽出,預留資金all in螞蟻。

螞蟻集團周四上市招股價為80元,消息指螞蟻目前場外價格介乎105元至120元,倘若「麵咪媽」於螞蟻上市首日all in,於上述價格範圍買入,估值將介乎明年市盈率41.9倍至47.9倍之間。
中等發達國家
拆解蚂蚁盛宴:那些戴面具的狂欢者

https://finance.sina.com.cn/tech/2020-11-02/doc-iiznezxr9409177.shtml
陳雲

呢個係中國莫大嘅罪名
岳飛

香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞