做爬蟲店,你問我盡答

741 回覆
20 Like 6 Dislike
唔該你呀
想問埋夏天要加溫不
你室溫28度以上咪唔使
樓主
想請問橙點石龍子同肥尾守宮
邊樣容易啲養同互動性好
肥尾一定最易養,但橙點都唔算係困難但setting複雜少少

至於互動性
呢個係必須澄清嘅一點,其實爬蟲係唔會同你有互動性,因為互動係雙向嘅,例如你摸隻狗個頭,隻狗會開心,然後鍾意你

但「互動性高」嘅爬蟲只係唔抗拒你嘅接觸,對於人類嘅接觸,基本上爬蟲得兩種思考方式

1:會否受到傷害?
2:是否食物?

至於橙點同肥尾,都係抗壓能力高,相對大膽嘅爬蟲。所以可以接受你同佢「互動」

如果你空間相對大,而且有心機整setting,可以考慮橙點,如果唔係就肥尾啦
好詳盡嘅解答
多謝
樓主,你好
決定左養坦寧巴藍舌
箱 70×40×30
山洞
水盆
食盆
墊材,豆腐貓砂
因為係窗邊養,所以唔放燈
請問呢個品種好養不?
設備上還欠什麼?
唔該
墊材一定要換,轉返做木粒又好 樹皮又好
如果唔係好快塞腸死

同埋絕對唔可以缸養多過一隻
要買埋supplement
唔該晒,,,師兄
hi 師兄
我有隻由細養到大既豹紋守宮見親我都呼吸急促, 但上手磅重唔會亂衝同埋摸佢都唔會縮
其實佢係驚定純粹唔鐘意我? 我另外一隻囡又唔會咁 摸佢仲識搵個頭頂番我轉頭

如果佢真係唔鐘意我 有冇方法可以同佢打好關係? 定係呢d 係天性黎, 冇得逼?

如果佢係驚, 有冇計可以令佢冇咁驚?

仔仔圖:

囡囡圖:
冇,上面都講過,其實佢同人係唔會互動

我見師兄又set得咁靚,不如靜心欣賞佢同自然嘅互動啦

咁我順其自然算
多謝師兄解答
想請教下,如果温度正常,誤食少量底材係咪唔會有事
啱啱隻豹紋守宮食左塊小木屑,1cm左右
少量正常冇乜嘢,會消化一啲 之後屙返出嚟
如果守宮嘔應該點做好
可能近排食得太多,係咪唔餵幾日就得
做過啦
全部都係賣新手野
再唔係就野生野
咩爬蟲最好賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞