做爬蟲店,你問我盡答

741 回覆
20 Like 6 Dislike
淨係有上網睇過瘤可以幾條一個缸 但係蓋睫巨人盡量唔好
但點解瘤要一對買既?thanks
一公多母就可以,因為冇人會放母
如果你買單公嘅,之後想要母
入一對就多咗公
明白 thanks
見好多人都講到魚x 麻麻地
弱弱一問今日上fb 見到爬奴 有無咩特別 comment
豹龜冬天唔浸暖水會唔會死
利申:主人好懶
冇事嘅,你唔用暖水沖涼都唔會死啦
最多肺炎
唉屌 條蛇一係唔食野,一係食完就嘔。
屎又唔屙,但係差唔多日日都排酸。
仲要好似冇乜活力咁,唔知係咪有腸胃病

想問下有冇獸醫介紹?預備定可能要去睇下
持續咗幾耐?通常嘔就唔理佢一個幾禮拜,餵細一個碼嘅鼠
通常腸胃有事都唔係太嚴重嘅問題,大部份情況加溫靜養,可以自己好返

但係你想嘅,最好去睇吓獸醫啦
通常荃灣享和,土瓜灣,西營盤挪亞
點解有時我見到隻野屙咗屎
打算第日先一次過執
第二日就唔見咗舊屎

利申用泥底
爬上癮
養緊刺蝟
諗緊俾唔俾生蟲
係咪隻野掘泥 埋咗
你鍾意啦,係蟋蟀煩啲
杜比 麥皮蟲都好易處理
冇呀 我有定時搞啲泥整返鬆 都見唔到啲屎
我都唔知,可能隻野食咗
就黎4個星期喇

4號食左一餐,跟住幾日就脫皮,之後兩個星期都唔肯食。直到22號再試喂就開口食左,但係半夜就嘔返出黎,

同埋成個10月都冇屙過屎,之前食完野4日左右就會屙
唔知底材關唔關事,咁岩9月尾我個時我轉左用第二種底材
想問樓主
想養蜘蛛 有無善良可上手 又大隻架?
條蛇咩size,餵幾g,熱區溫度幾多
有冇明顯瘦咗,有冇脫水

Btw我覺得唔關底材事
火玫瑰,火膝,巴西黑

如果覺得唔夠大隻
可以try try巨人食鳥
隻巴西龜仔養左兩個月,呢幾日都唔食野但係仲識游來游去同上岸乾水,係唔係正常?

另一隻大兩個月仲會食野,不過都食少左,係唔係因為秋天凍左呢?
幾日可以觀察多陣先,同埋轉季小心肺炎
20年蛇,卷埋手掌心咁大,重75g左右,喂5g鼠,熱區30-32。
有瘦到,應該冇脫水,脫皮完整順暢,皮膚光滑,口同鼻冇黏液

今朝發現死左了,好傷心,唔知咩死因點處理佢屍體好
我隻鬆獅bb成日訓又唔太肯食野,點搞好定係正常?
養咗半個月,夾埋只係食咗3,4 隻杜比亞

利申 爬蟲新手
真係唔清楚死因,要攞去俾獸醫解剖
但咁細條,可能先天原因比較多

處理方法:
放入冰格or用密實袋封好,扔去垃圾桶
唔建議唔理佢,如果BB嘅話
先天原因比較高,可能父母比較弱/呢一隻特別弱

可以加高溫,Force Feed住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞