做爬蟲店,你問我盡答

741 回覆
20 Like 6 Dislike
真係好灰,由細開始養魚養龜乜都養死,到而家養球蟒,咁簡單既爬蟲都係養死
自問做足功課先開始養,晚晚check溫度、清潔換水、定時喂食,最後都係咁既結果

真係好鍾意球蟒,都唔知自己做錯左乜野,定係個人黑唔適合養任何生物
感激樓主
準備試吓今晚focre feed
但會唔會其實佢食滯/未消化完?因為我上網睇返,原來我餵嘅杜比亞對佢嚟講偏大隻
感謝 推介 望望先
冇,傻仔嚟

成日用自己啲主觀嘢去judge人
好似全世界都要跟佢嗰套
要日日捉起隻龜 當貓貓狗狗咁
又要同佢傾偈,摸佢個頭,叫佢個名
先係對隻龜好

入過佢個Facebook group,成班好似邪教咁
當啲龜係倉鼠咁養 仲覺得自己對隻龜好好

幫個垃圾協會做免費打手
見到兩爬就嬲
正常兩日乜都消化晒,咁嘅情況Force Feed會好啲
記住唔好Feed太大隻蟲
同埋溫柔啲,唔好用死力
要用陰力,祝你好運
同埋最好上網收,平靚正
Wts FB好多group
點講好呢,只能夠講好不幸
下次可以嘗試由亞成養起,起碼人哋幫你養定咗先

有啲嘢盡咗力就可以,始終生命無常
呢件事又唔係你疏忽或者蓄意造成
睇開啲啦

我都有幾隻救咗好耐都救唔番嘅爬
好心痛,而家仲雪左係冰格,唔想扔
點解兩爬協會垃圾? 想知
用慈善名義cap水 不在話下
海關捉走私捉咗咁多箱龜,交晒比兩爬
跟住就...

仲有一大堆信徒做宣傳,高層fatfat
買咗細蟀focre比佢食,見住佢食真係好安慰
不過好似都係好無精神成日訓咁
樓主買鬆獅有冇推介邊間
觀察一排先啦,佢應該本身都好弱
冇特別邊間比較好
有精神肯食嘢就可以
爬奴既口碑好唔好
水龜蛀甲個殼偏軟點算 睇左獸醫 有用下鈣粉 仲有冇野可以快啲改善
個老闆入貨出貨係勁嘅 但本地生意就不屑做囉

1.乾養
2.用高鈣糧
3.UVB

蛀甲獸醫有冇開藥/膏?
有 要打針 每日挑窿痛到佢pk大概要幾耐先好
好難講喎,睇龜體質
個幾星期內會明顯好咗
巴打,可唔可以幫手睇下我隻龜

[召喚龜撚] 新手求救
https://lih.kg/2262011
又大隻又善良又靚又粗生嘅一定推巴西黑
但中size(亞成)同大隻嘅母蛛會比較貴同少人放
就咁望冇咩唔正常,有冇甩皮/爛甲?
冇就幫佢擦下背囉
唔識上曬台麻煩啲 試吓用食物引佢上去
上多幾次就識
謝謝巴打
今晚試試幫佢刷背先

佢冇甩皮同爛甲
不過見到d 水有d 白色死皮飄下飄下
估計係佢個殼上面果層白色毛/ 膜甩出黎

佢有上過曬台,不過上完去好快又落返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞