做爬蟲店,你問我盡答

741 回覆
20 Like 6 Dislike
其實水龜、陸龜、箱龜邊樣最好養?
十年前養過水龜,其實都幾開心。不過啲裝備丟晒lu…
第一考慮係想餵糧多過菜;
第二係覺得處理濕度易搞過溫度
(本身間屋風涼水冷,加暖要做好足)
我覺得水最好養,蛋龜嗰啲好好養
換水,餵好少少嘅糧,水體大啲就可以養得好靚
呢隻係朋友啲龜生完送比我養
咁正,我都想有朋友送東箱比我
實有機會
剛入爬坑
入咗咩
守宮同鬆
我見城市有爬妹蟀賣
好似好friend咁
其實佢地係唔係有關係
有邊個同米高唔friend
咁先識做生意
咩肥尾基因最值錢 有patternless女仔 可以配咩基因
Ghost嗰啲囉,不過通常配Oreo、wo 嗰啲實冇死
記住隻公都一定要有patternless,起碼都要het
如果唔係出normal

最簡單咪整隻owo patternless 三基
如果唔係Oreo patternless 或者oreo het patternless 出到嚟應該都唔錯
新手養左幾個月肥尾,發現佢呢幾日成日走去冷區濕洞個邊 試過全日都係濕洞,又唔覺佢要脫皮。
屋企有開冷氣 熱區我都有温控keep住30度,食野好似比以前無咁搶食,有時要夾到埋口邊先肯咬 擔心佢係咪腸胃有問題

另外肥尾普遍係咪細膽過豹紋好多 佢長期都係個洞入面 成日等我夜晚訓教行開一邊好耐佢先岀黎行兩個圈
以前隻豹紋成日都走岀黎攤係到完全唔怕人
1.走去邊冇乜所謂,最緊要係你要比佢有得揀
冷熱乾濕都要提供

2.食嘢方面好難講,可能係發情,可能係腸胃,可能係爆蟲,可能只係周期性調整,可能係脂肪肝

3.對我嚟講,豹紋、肥尾都係大膽爬蟲
法國呢排隻肥尾變得唔搶食但爆頭隊埋落佢個口到都會食既
以前係一放落去就即刻碌大隻眼搖尾搶食
上面有講過下啲可能原因,係咪本身好肥?
一年零四個月大,大約55g
比起岩岩返黎係肥左既 但我又唔覺話去到好肥
咁講啦,網上就好難肯定咁答 我自己嗰啲都試過半年唔食嘢,又唔瘦,又keep住精神

我估55g已經成體,新陳代謝慢,食慾會好明顯下降
觀察多陣先,精神就唔理佢,有咩唔妥最好攞去check吓
你好,,樓主
50*30*25
請問養到乜藍舌
難啲喎,相對細啲澳洲種 都講緊40up
60缸叫基本
令外想問肥尾守宮咩價錢到
立可白oreo幼體
謝謝
立可白係咪white out?好少咁叫
大約千頭,你預千二、三都好易搵
唔識點叫
未養過
老婆鐘意
請問係邊買好?唔餵蟲,餵飼料可以不?
唔該
因為見太多悲劇 循例都要講句,做咗功課+諗清楚先好養,始終係一條生命

如果苗開始,都預咗一定要餵蟲 唔係隻隻食糧,要問返賣家,同埋穩定食糧嘅 大部分都係成體

去AOG同MAD都幾好,做完功課唔明嘅 可以再問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞