做爬蟲店,你問我盡答

741 回覆
20 Like 6 Dislike
can’t agree more
有幾隻細麥成蟲 應該放啲咩去養
發現隻陸龜喙部過長 要點搞?
磨走佢,唔太建議剪 但逼不得已都可以直接剪
點解決屋企曱甴
威滅
想養藍舌 想知價位同邊到買
有兩隻巴西龜養左幾個月,發覺過左中秋後食少左,係唔係正常?
來緊第一次過冬有咩建議? 我平時比佢地晒太陽冇買燈,諗緊買暖燈定暖毯好D
想玩澳定印先
睇品種定價錢
我睇果隻應該係澳 比較黑既

可唔可以講多d
比較黑應該係印尼wo
印尼藍舌常見品種:尾長 鍾意濕度高少少 價錢比較相宜(900-2xxx)
依利安:比較啡色 線條分明
印尼巨人:最常見 隻手仔黑皮 皮膚:啡黑/黑白色(某d會有少少紅色)
坦寧巴:金色/灰 成體比較其他細少少(比較惡)
澳洲藍舌 尾短 鍾意濕度乾 價錢比較高 2xxx-6xxx
常見:北部 橙色
西部 耳仔位黑色
養過藍舌就知真係好正 互動性高 值得擁有
http://www.herpera.com/btskinks.htm
呢個台灣網 拉最低kick圖 會有介紹
頂 真係唔識分 比人水左都唔知 應該係印尼藍舌

如果養隻印尼藍舌 邊到買安全
我建議搵缸先 藍舌成體起碼有60cm而且大得好快 我個時都轉左幾次缸
個缸係唔係要成米咁長

你果隻仲再生嗎
我暫時facebook見到幾間有賣 Fish(印尼)五木(坦)aog (印尼)其他店唔知有冇
我建議望多幾間 揀最生猛嗰隻
同唔建議魚街地舖入手
我個隻寄養佐朋友去配種
建議就起碼60x45x45
如果真係空間有限 石龍子科可以考慮改養
橙點石龍子(2xcm)
/桃舌石龍子 (4xcm)(樹棲)呢2個都幾有趣
不過比較少見爬店翻貨
但係佢唔係都60cm咩 同佢缸未一樣長
我打錯
最大60先岩 通常成體大約45-60cm
想知洗唔洗照燈 沖涼 味道既問題

我自己就有養守宮
照燈唔係必需 但最好有 (我見唔少外國繁殖家用蛇櫃養) 沖涼可以唔洗 印尼間唔中噴少少水 味道就幾勁下 佢食多排多D尿味好勁 你去爬店就會feel到
唔洗驚 我成日係佢隔離又吸塵又執野
嘈到死佢都瞓到勁安心
你試諗下佢運嚟香港個時咪又係咁嘈
慣哂啦

同埋啲人話主人愈驚 隻守宮會驚埋一份
水體大用暖管+燈,細嘅就淨係燈就可以

大唔大隻,如果大隻其實自然過冬都OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞