岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)

1001 回覆
1015 Like 14 Dislike
佢有提,我覆診會再問
巴打你好樂觀,祝福你
一定唔止 icu成5萬一日 未計手術醫生雜費復康etc
你屬於大手術 幾日icu走唔甩 你預150萬起碼
同埋現在ge你唔應該受壓力
如果經濟負擔唔到就不如公立

另外好明白巴打一時間接受唔到毀容同無左隻左眼
但你必須明白
如果惡化落去結果可能更差 eg 大吉利是要切更多野
但人係會慢慢習慣 會自然調節
你ge生命還有好多野值得你開心 病只係一部份
要留著生命 先有更多機會

你當放一個好長ge假期 未必需要2年
但連復康差不多有一年都要focus係依樣嘢
可能你會不斷問 點解要係我?我做好多壞事?好唔甘心
不過與其繼續諗點解 不如接受同面對 唔好怪責自己/任何野
要信自己 加油

ps 睇多幾個醫生搵second opinion 好重要
巴打take care
眼眶唔受影響嘅話唔使咁絕望, 手術疤痕之後可以去台灣搵 facial plastic surgeon 搞搞
巴打保重
ching 唔係想怪責你ge好心
不過我眼見一D係大陸落黎delay treatment ge cancer patient
d腫瘤發到浮曬上面 全個胸到肚腩腐爛出曬膿血
所以有病快醫好緊要 唔可以拖 早醫早享受 效果可以好好
到復康ge時候再諗其他療法未遲
巴打加油
巴打加油
都知道一時三刻好難接受到
又俾唔到啲咩建議你
要保持心境開朗
都會對個病好啲
講撚左要襯後生食多啲煙飲多啲酒嫁啦 蝕撚哂
我而家係照顧者要幫阿媽換屎片

巴打,你父母點諗?
我都想做你真人朋友
同你一齊行
眼睛好重要毋庸置疑,但巴打你肯上黎以正面心態同我地分享更加難得
從心祝福你,希望大家既支持可以比到你溫暖既黑夜
Wish and bless you
屌, 睇到你最後一句
我更加唔想爸打你有事

我唔講啲咩樂觀啲啦, 冇左隻眼姐,留返條命緊要呀果啲說話
我由心底尊重你嘅決定

爸打, 加油!
真心慳返d錢,因為手術後嘅後續唔野少,仲有其實公院都有好多比較靚嘅藥係自己錢冇資助,我廿歲頭同3種病打左10年到而家,淨計自費藥物都差唔多用左百萬,長期戰鬥唔夠buget 真係唔好入私院
香港嘅醫護唔會dump症
後生嘅好返機會會高d ga
做手術亦唔見得做完即好
做完仲要面對好多野
洗傷口
重新面對接受自己
而家樂觀
唔代表之後會繼續樂觀
好多人會俾意見你
我唔會強行阻住人死
因為大家都無資格批評你的選擇
搵蘋果幫手眾籌啦
多少少都都好呀
咁你唔好回丫嘛
算數 啦 拎d錢 玩左佢算
如果我要無左半邊面 我寧願食左佢好過
巴打要加油
蘋果已經大把慘人
今日講個女仔30歲行唔到要住院舍
拎綜援
每月要八千蚊打針
打完未必行返

仲有好多拎綜援生癌食標靶藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞