岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)

1001 回覆
1015 Like 14 Dislike
巴打加油呀!!
巴打加油
衷心祝福你
冇事既
我上2個月左邊結痂又係偏用手指摸凹咗去左邊同埋有液體 搵紙巾清咗摸落去乾咗摸會痛
然後好快又濕 之後手指尾再放入啲眼下邊又有咁上下摸落去嘅黏液
試過用左鼻禁中隔先可以塞入啲
總之道係左邊偏窄
唔識形容 打到199
但都係冇睇醫生..
幫巴打查左下uptodate pubmed之類
根據巴打個醫生咁講
侵犯到眼都至少第三期
如果手術+術後放射治療 五年存活大概60%
如果唔手術 只做放療化療 五年大概20%
當然,以上都係參考
要睇返巴打腫瘤實際位置 類型 侵犯程度等等

以上只係純粹提供多d資訊比巴打
因爲醫生睇症通常都好趕
未必每個病人都詳細解釋
不過術後併發症後遺症相信巴打都清楚了
希望巴打可以考慮同屋企人同醫生
一齊商量 一齊面對 一齊分膽
咁後生就要面對人生一大決策
真係唔容易
呢到咁多手足
如有問題可以一齊研究
祝 早日康復
早日康服
加油啊巴打!支持你做任何一個決定
巴打加油
期數唔同,廹切性、手術程度也不同,如果經濟許可,可自行去私家診所做檢查,知道有冇擴散及腫瘤大小及期數;化療、電療和鏢杷藥的醫治時間亦有不同.

加油💪
ching 真係好慘

我早排有睇斷食同cancer既關係, 我覺得巴打如果放棄治療, 可以考慮下斷食

巴打可以參考下:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608686/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2815756/
巴打加油!同你一齊見證香港嘅未來呀!
需唔需要用鏢靶藥物治療
眾籌啦,我一定會捐
我諗十幾萬可以試下借嘅...加油
sor
原來係兩樣野
巴打我可以同你講係因為TG 其他野我唔敢講了
Ching加油
我老母生我之前都有
而家第二種癌末期
一齊加油喇
10port
呢d 通常有sympthon 都係late stage
巴打加油
認真,公立既醫生好鐘意切野
或者咁講,佢地好鐘意動手術,愈大愈好
當累積經驗
最好問多兩個醫生既意見

另外27歲仲好後生
毁容,掉隻眼呢d後話
保坐條命先

醫學進步緊
衰d講句第時你整容隨時仲靚仔左
裝義眼冇人睇得出
失去一隻眼對整體視力來講唔夠30%
樂觀面對
加油
巴打加油捱住啊
毀容嘅喇等好返之後睇下有無得去整形外科搞搞佢
最緊要人無事
Good luck
ching加油
巴打加油 希望你無論決定做定唔做都好身體都一日好過一日
巴打
加油
不放棄
早日康復
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞