《住咗間有入無出嘅酒店》

1001 回覆
2319 Like 27 Dislike
「唔......」Elisa嘅不安,不減反增。

「我哋過一陣先再睇下咩情況......」

「嗯......」Elisa好似嚇到唔識反應咁。

Elisa間房同幾乎同我嗰到一樣格局,一個洗手間,一個大床位。

因為頭先跑得太急,我成個人躺臥咗喺地上抖氣,正正係呢個舉動,令我發現咗床下底有啲嘢......

一包炭。

點解酒店會有宜啲嘢?

我有個大膽嘅推測,既然Elisa話過,有上一手住喺宜間房嘅人,留低咗張紙條俾佢,叫佢唔俾出面嘅生物呃到。

咁可能代表住,我哋唔係第一個遭遇呢啲事嘅人。

有可能其他房、其他樓層,都有住同我哋一樣嘅人類。

「呢個肯定係死後嘅世界......」Elisa突然間咁講。

「吓?」

「杜明,你有冇諗自殺?或者......呢個只係無間地獄入面嘅輪迴,想我哋不斷喺入面感受到害怕同絕望.......」Elisa語出驚人。
推!
「你點解會有呢個諗法?」我反而想問下Elisa佢。

「因為......」Elisa答唔出。

「我要做嘅係諗方法離開呢到,首先要做嘅就係去地下大堂。」我望實Elisa。

地下大堂有個出口連住朗豪坊商場,我姑且當呢到嘅玻璃係俾黑色嘅膠紙或者黑布之類嘅嘢掩住,我就唔信地下嗰到咁大個出口,都俾人封住哂同唔到外界接觸。

「啊......點解我唔試下打爆玻璃?」我突然間諗起。

於是二話不說,就睇睇間房有咩可以用到。

我見Elisa帶咗個大行李箱嚟住,就問:「Elisa可唔可以借嚟?或者入面有冇鈍器之類?」

我想掂行李箱個陣,Elisa就即刻好大反應,直頭瞪大咗隻眼:「唔好掂!」

咁樣俾佢喝一下,我忽然間嚇親。

「喔......對唔住......」可能私人野佢有少少敏感。

Elisa唔同我意我用就手嘅行李箱,我就拎起房間附設嘅椅子,不斷地敲落塊玻璃窗到。

「咚!咚!咚!」我連續敲咗幾十下,仲要係用盡全力嗰隻。

之但係,莫過話碎裂,塊玻璃連一條裂紋都無出現,硬到癡線。

「你做緊咩啊?」Elisa問。

「我諗緊塊玻璃窗係咪外層貼咗啲嘢,先掩蓋咗正常會見到風景。」

Elisa聽完我咁講,都拎起一張小椅子,一嘢車落返玻璃窗到。
殺咗男朋友放入喼然後再燒炭,以為自己死咗
我哋連續敲咗幾分鐘,力都差唔用哂,但係塊玻璃堅過石堅,我已經無力敲落去。

「嗄......好硬,完全無用。」我決定放棄。

Elisa都跟住我放棄,放低咗張椅子:「嗄......你仲諗唔諗到其他破局嘅方法?」

「得返最後一個,跑落去大堂。」喘完氣嘅我,抬起頭講出唯一嘅方法。

就好似火災咁,我哋要不斷往下跑,酒店嘅「出口」,先係唯一嘅出路。

「......唯有係咁。」Elisa諗咗一諗,都同意埋。

但要跑落去嘅話,首先就要知道出面嗰個生得畸形嘅人,仲有冇喺外面徘徊。

「俾把刀我。」我伸手向Elisa。

Elisa將把小刀交俾我,我就拎佢行到門口前面,輕輕咁扭開門柄。

要逃出嘅方法,或者真係只要面對畏懼。

門一打開,走廊外面就一陣寒意湧入。

我將刀尖對住外面,一有咩彈出嚟都可以即刻反擊。

「咔......咔......」可能道門有啲生鏽,而發出咗一啲聲音。

到目前為止,我已經將道門打開咗七十度,就我現時所見,右手邊通向後樓梯嘅走廊,係無任何怪異嘅情況。

Elisa都好配合咁,匿喺我後面用手機照住右邊走廊嘅情況。

正當我諗住望埋左面走廊情況嗰陣,唔知點解我個腦萌生咗個好害怕嘅念頭。

就係嗰隻嘢,

宜家正正匿埋喺我哋道門後面......
一諗到咁,我全身細胞都打緊冷顫。

但為咗走到,我都係鎮壓住恐懼,拎住把刀指向門後面。

無人。

「呼......」只係自己嚇自己。

「杜明?」Elisa問我情況。

「無問題,佢應該走咗。」

「咁我哋......」

我拖住Elisa隻手,就向右面走廊跑過去,連門都唔閂。

唔可以再俾恐懼抑壓住步伐。

跑過去嗰陣,呢條路好似特別長。

我將手機放咗落心口個袋到,咁就唔洗哂隻手嚟照明,而Elisa都拎住手機照住後面。

呢一刻我連眨眼都唔敢,驚下一秒就會突然出現啲咩喺走廊盡頭。

幸運嘅係,我哋好順利咁逃出咗呢層。

不過臨推開後樓梯道門嗰下,我聽到後樓梯唔同嘅樓層,傳出咗行上行落嘅聲音,我唔知喺上面定下面傳嚟,但著實令我好猶豫。
多謝樓主 今晚臨瞓前都睇到文
個行李箱
啲女人好古惑架
「杜......杜明!」Elisa叫住我。

「吓?」

Elisa用力捉住我隻手,叫我望去後面。

嗰個時候,我先發現走廊其中一間房嘅門緩緩咁被人推開咗。

當下我諗都唔諗,就捉住Elisa隻手衝落樓梯,呢個樓梯都係無光,而且好似有啲潮濕?

「咿──」我完全無諗過,啱先落完一層,上面就出現開門嘅聲音。

Elisa保持住將電筒照向後面,從光照過去反射嘅落牆嘅影子,可以睇得到對方係拎住把刀,而且嘴中都發出緊「嗚唔唔唔──」嘅笑聲。

「啊!」可能Elisa驚得濟,又或者我拉住跑得太快,佢跌低咗。

「Elisa熄燈啊!」我叫佢。

有時光可以為人照明,亦都會吸引黑暗中不明來歷嘅事物。

Elisa熄燈之後,我立刻孭住佢入22樓嘅樓層,因為再跑落去上面嗰條友就追到嚟。

入到22樓,同樣地一片昏暗,而且走廊都同24樓差唔多。

呢下我深深體會到,Elisa講呢到係無間地獄嘅原因。

我隨便摸下啲房門,見到間間居然都無鎖到,就求其打開咗幾道門,然後入去其中一間大房。宜間房同我哋住嗰間唔同,應該係比較貴,因為空間大少少。

「咿──」22樓防火門被打開嘅聲音,都傳出嚟。

為咗唔好俾嗰個人發現,我直頭無閂到房門,因為一閂就係人都知你喺入面。

因此,間房係斷電狀態,環境保持黑暗。

我喺間房周圍望咗望,就決定打開個衣櫃,同Elisa匿埋入去。
好恐怖
好睇
留名
好有緊張感
好耐冇試過睇故仔會有好強既緊張感 好似自己都比人追埋一份
留名~瞓前睇,睇到個人醒晒
幾好睇 樓豬加油
支持
各位覺得好睇記得俾個正評

咁多啲人入嚟睇
推。好睇
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞