港人平均月入$4萬 人工之高冠絕全球

441 回覆
51 Like 1062 Dislike
中位數兩萬都冇
點解高過國家領導人嘅?
冇睇新聞幾耐呀萬6
訓醒未? 上網查下先啦細路。。。
基層自慰標準
喺social media見到 專登入來正評你
新制全部係under HA
老細八萬一個月
下面兩個人一人兩萬

咁咪平均四萬囉
冇誤導,但資訊唔齊
咪即係間接誤導咗
堅尼系數有冇?S.D. 有冇?Median 同 Mode有冇?
如果乜都冇,齋睇mean, 咁真係完全無意思
大多數國家/地方都只會公佈mean salary
而mean亦係更加general嘅index去睇一個地方嘅生活水平
份report唔會專登去做咁多adjustment only for HK囉
其實呢個point已經有巴打重覆過幾次

再講
之前就算港共自己出數據用median都好一樣冇同時畀mean sd mode啦
又唔見咁多人屌冇意思
咁就可以唔洗理舊制啲人 嗰啲先貴啊
有幾多舊制人 而家大部份醫院醫生都係新制
HA 1990年成立 唔少公務員醫生已經退咗休/出咗私家搵食 又有啲轉咗做under HA

佢講嗰句醫護唔係公務員generally咁講其實係冇問題
你咁大反應叫人“上網查下先啦細路”反而露哂底
衞生局嗰班呢? 顧問grade嗰班屎忽鬼呢? 一個年薪夠頂你幾多個?
同埋有依班professional grade (包括醫護)係公務員體制入面 會係stat上拉高個mean又有咩錯?
你話冇任何醫護係個體制入面 唔係一個factor就話姐
你地依家講到冇咁 係我誤導人地你地誤導人
咁你又知唔知衛生署好多醫生職位都係contract制

90年grad再入HA做,做到而家都40中,係升到職嘅一樣已經升咗associate consultant好命嘅升埋consultant都唔奇,人工又唔高?
舊制consultant的話,一條team又有幾多個consultant

而家講緊醫生絕大部份都唔係公務員
spin嚟spin去做乜
我而家討論緊醫生絕大部份唔係公務員啫
睇返我覆過啲乜先啦
冇講過醫生人工唔高
唔好spin去第度先
下 你睇下個loop講咩先啦-.- 你自己spin走就話人spin 係咪討論區都唔識用....
有人話公務員mean唔會有40K 因為多數係ACO之類嘅文職
咁我話有professional grade(包括醫護)會拉高條數
條友就話醫護/輔助醫療唔係公務員
咁我叫佢check清楚先有咩問題 事實上唔係有舊制/其他局請嘅醫護都仍然係公務員咩 咁依班人咪會拉高條數囉
個loop講緊醫生人工高之後已經討論緊醫生係咪公務員啦大佬
你自己都屌鳩人叫人上網查下先
之後再討論醫生係咪公務員有乜問題呀
你啲logic完全錯哂喎大哥
事實上絕大部份醫生唔係公務員
所以佢話醫生唔係公務員其實錯唔哂

建議你串人之前自己查清楚先
我一直冇講全部醫護都係公務員 反而係我覆條友講話醫護唔係公務員
我條女係RN 聽過佢講有醫護係公務員 咩有肥仔金有幾十日假好撚正
我先叫佢check真D姐 做咩撚野姐你
你自己又話有 又話佢講冇唔係錯曬 你UP緊咩?
佢如果話:大部份醫護唔係公務員咁緊係冇問題啦
佢話醫護唔係公務員,你好大反應好似殺你全家咁已經唔知你噏緊乜
唔了解嘅人入嚟睇咪會以為醫護全部係公務員囉
唔明你你自己碌返上去睇個對話就明

所以我就話你聽絕大部份醫生都唔係
仲有衛生“署”好多contract醫生都唔係公務員
1990年打後join嘅都唔係 已經講緊20年
經典回覆LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞