港人平均月入$4萬 人工之高冠絕全球

441 回覆
51 Like 1062 Dislike
本港打工仔經常呻人工低,根據世邦魏理仕《2020全球生活報告》顯示,香港原來是全球月薪最高的城市,平均全職打工仔的月入約$4萬。不過,香港同時是全球住宅價格最高的城市,而租金及其他日常消費同樣高企,排列10名以內。

港人平均月入$4萬 人工之高冠絕全球
根據世邦魏理仕《2020全球生活報告》顯示,本港平均全職人士的年薪為61,022美元,即每月人工約港幣4萬,而平均樓價則為1,254,442美元(約1,000萬港元),比去年上升了4.7%。雖然是平均月薪最高的城市,但同時亦是全球樓價最貴的城市。另外,香港平均月租為2,682美元(約21,456港元),雖然比去年下跌1.7%,但仍排名全球第三,僅次於紐約及阿布扎比。

生活開支大 人工下跌將流失人才
在其他生活費用方面,平均每杯咖啡約37港元,排名全球第四,平均每月健身會費則約600港元,排名全球第六,2人用餐的平均開支約為410港元,排名全球第二十二。有分析員指出,若本港的生活成本持續高於其他城市,而人工下跌,有機會導致人才流失,削弱本港的競爭力。

10大平均年薪最高的城市(美元)
香港:$61,022
悉尼:$57,959
慕尼黑:$57,425
紐約:$56,571
墨爾本:$56,097
巴黎:$53,842
芝加哥:$52,034
倫敦:$50,738
杜拜:$50,409
爸爸媽媽人均一粒睪丸
我同誠哥兩個平均月薪5000萬
屌你老母
我3大畢業一半都無啊
講中位數啦你老味
傻鳩調查先用平均
但係樓價都係全球最高
愈黎愈高
Mean係4皮 佢點撚計架

個survey base係幾多
全部公務員掛
公務員都無可能 Mean 四皮啦
睇下堆所謂「神工」ACO?
計數條友數學有無小學程度??
Mode, median?
拉低佐平均數對唔住?
https://www.cbreresidential.com/uk/sites/uk-residential/files/CBRE-Global%20Living_2020_Final.pdf

原文醬汁

Meal For 2: 51.33USD x 7.8 / 2 = 一人兩舊水一餐飯
What?

大佬呀 呢份野半山專用?
aco跳到盡都有30k
加埋其他職系拉到mean上4皮唔出奇啦
你assume大部分人 max point喎
https://www.statistics.gov.hk/pub/B10500142019AN19B0100.pdf

睇呢份好過啦
四皮野喎 全港人人有車又樓啦咁
份野唔係只不過反映左香港貧富懸殊既程度咩
用mean計係最冇意義
比埋median mode 同sd再講
高過一般連登仔少少姐,有咩出奇?
私人工都多人四皮 又未必一定政府
政府四皮都起碼舊制無學位做咗幾年 一係就有學位崗位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞