港人平均月入$4萬 人工之高冠絕全球

441 回覆
51 Like 1062 Dislike
你咩group class咁平
鰂魚涌鬼佬group class一個月四千蚊
喺連登就唔正常, 睇下飲食台就知, 熱門討論既都平價野
Btw其實港大都係(出黎有錢多數係本來屋企就好有錢,靠自己勁變有錢其實唔多)
連登上班台個個fg 5萬
可達
畢業5年 得平均一半 準備二刷
唔係晚晚200
但你只要唔係食頹野基本上一定200起架喎
outback果啲咁既級數都要200起啦
食個壽司郎夠平民喇掛,都要200啦最少,定你全部嗌最平12蚊碟呀?
你唔係食咩老麥譚仔果啲既話
真係去一間餐廳晚飯唔洗200?
你訓咗幾耐呀?
講緊今時今日深水埗大排檔炒碟野都要80
2條友炒2個餸一碟菜,加野飲加白飯未到400都差唔多400啦
大城市黎計嘅話唔算
但人地city住唔起可以去其他suburb/ state
香港就叫人去大灣區on9
二百幾la
買20堂除返就220
有無限堂 就每月2200 至2700

最緊要trainer 唔係香港人
教得有心機d
同埋一班人無咁悶

我去開上環 貪佢7am 9am 有堂
去完跟住返工/食brunch
其實係,之前同女朋友去食小小虫間鋪,都成千蚊埋單
有乜好嘈
明明連登仔中位數50k以上
點可以咁計
你咁講去fine dining仲金
晚晚去咩
呢啲指標唔係平民食餐飯幾錢架咩
大家樂晚市都成60 啦
個report不嬲講緊出街食
晚飯200 per head係好common
無架la
食扒好少少都每人過500
想平就要自已煮
網店一塊300g m9 200蚊
但出去食一定double錢

外賣食好小小既小菜連靚湯都差唔多100

出面炒個菜半斤都60
自已街市買1斤菜都唔駛廿蚊

平一定要自已煮
同埋就算你話買餸自己煮,而家買包菜,買pack 肉,買買埋埋都成舊水㗎啦
冇計,連登太多學生
陣間我同老細講,佢幾時俾返4萬蚊個差價俾我
今年年頭加人工啱啱到平均數
依家個市咁
希望今年內唔會俾人炒
4皮好真實
我依啲低層fg都2xk
街市十蚊斤菜,肉唔買活豬,何來1舊
你買新鮮豬,有機菜就實就一舊啦
衰極都有兩三萬

至少我未見過外賣車手或者三行工友用linkedin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞