港人平均月入$4萬 人工之高冠絕全球

441 回覆
51 Like 1062 Dislike
香港只係收入差距大,貧富差距相對大
唔知點解好多人會拎gini系數高黎講香港窮人好多
gini好大既缺憾係只係反映到財富分布,而反映唔到實際資產/收入

好簡單,國家A最低收入10%人搵$1,000,最高10%人搵$5,000
國家B最低收入10%人搵$5,000,最高10%人搵$100,000
國家A收入差距夠細啦掛?比你做野你會係咩國家做?

當然收入差距大既負作用係物價通常比較高
但香港既購買力指數係好高,即係拎d常用品係唔同國家比較下
香港物價算係正常,冇因為好多有錢人而令到物價好高(除左樓價)
依家全球化,好多產品都係國際市場有
唔通台灣人人工只係香港1/3,佢地買件衫又係1/3價? 買iphone又1/3價? 就算食野都未必有香港1/3價

不過算啦,好多人只會無思考咁講gini系數高所以香港人好慘好慘
一係就話香港人工低..物價高...總之一定要全世界最慘先安樂
平均呀,計埋誠哥呀
我之前都開過POST講依樣野
當中搵左D數據係講香港、台灣、美國人既收入分布

香港仲要係計埋女傭,而且美國又係未扣稅(你預收入係稅後只有唔夠80%)
香港人最窮既人有錢過人,最有錢既人當然都有錢過人
有咩咁慘?
識唔識分咩係炒賣同正常出租 ?
有無計過人地生活物價比率先 ?
Input : Output 唔應該好似香港咁懸殊
我負責拖低平均數
平均

佢係咪小學生
本身香港有公屋居屋嘅存在已經唔係完全不干預啦
資本主義只係相對
我得一半
人地鐘意炒你吹脹呀
其實如果係香港搵4萬左右,係應該感到擔憂而非感到滿足。

供樓:20000
管理費 水電煤:2000
電話 上網:500
差餉:500
保險:2000
交税:2000
食:5000
買下野:2000
交通:1000
比父母:5000

其實真係岩岩夠

當然係人人唔同,但以上既數字,講真,無誇大呀。

唔洗供樓另計
大智慧
陳奕迅兩公婆得半粒:(
//世邦魏理仕是一家美國商業房地產服務公司,於2017年達$142億元盈利及超過80000名僱員﹙不包括聯營公司﹚,成為全球最大的商用房地產服務及投資公司。//

等次貸危機重演啦屌你老母
請問誠哥拉高左幾多
成班兒登仔唔肯接受現實
人哋做哂research又話鳩做又話假
自己餐餐食平嘢就覺得全香港人都餐餐食50蚊樓下
有冇諗過自己先係少數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞