港人平均月入$4萬 人工之高冠絕全球

441 回覆
51 Like 1062 Dislike
因為有收入唔代表買到樓
咪係 同埋啲data個個地方都唔計失業/part time
食開茶記
就算40k人工果d都係餐餐茶記,身有個錢會覺得安落d
兩個都可信嘅
拍埋黎睇就反映香港好撚多窮人
同埋有班人搵好撚多錢
只係後者搞到個 distributions skew 得好離譜,令到個 mean 睇黎無意思
柒既放上去都冇人揾
我寧願買靚啲啲餸,煮好啲帶飯,出街食飯都唔太緊張個價錢牌
根本慳依啲唔會令你多咗財富,投資有道先係唯一出路
用中位數會隱藏咗高薪人口的購買力,解釋唔到點解樓價咁高企
喺藍店茶記做
成日都有著西裝、打晒呔、用hair gel同拎住個公事包嘅客人嚟食嘢
雖然大多數都係廢中廢老
好彩冇咩拉低到
專業工種同非專業工種嘅人工鴻溝都愈黎愈大
無讀書嘅點算?咪衝哂入紀律部隊囉
你知唔知除咗median仲有upper quartile
Median呢
外國堅尼係數低又唔見你講
咩叫唔容許 叫政府干預? 咁仲係咪叫不干預政策既資本主義 叫業主唔收租?
收皮啦,你老母,貧富懸殊最勁嘅地方就真,平均月薪wow,屌好意思講出口,資源分配不均先係現在搞到香港今時今日咁既原兇
其實有哂lower/upper quartile 畀人睇先夠全面
屌你仲上連登博屌? 刪ac啦
加薪俸稅到50% 啦,有錢人要交多稅!
終於有返d 合理小小既人工post
真係好多人4,5 雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞