港夫婦為七歲女移英 甘做收銀員

570 回覆
2446 Like 39 Dislike
其實攬炒嘅終極意義就係搞到依個地方民不聊生,令到呢個地方嘅所有既得利益者同埋政府受到傷害,咁當然所有經濟民生都會變一潭死水,而家難得有機會移民就話唔適應又藉口多多,所以話連登仔有時係幾創新同勇敢,但亦係好多小朋友級嘅思維,永遠希望結局如佢哋所願
事實係依家英國連收銀都未必請你

咖啡店侍應都30-40個人爭一份工
人地點解要請你?
前幾日先有人分享完搵到工
每個人都有自己既選擇 我都相信去得既都已經作壞打算
選擇留係到既都作佢既打算
香港人全世界爭住要!!
無bno個啲咪靜撚哂囉
服務業多閪客
10個有9個 最高級政府高官,家屬都擁有民主大國國護照
咁多人放負, 大家明咩事啦, 去得的人我諗都預左要食下自己存款先
咪同香港啲窮人一樣囉係香港做洗碗做地盤都多錢啦,咪一樣唔肯做。外國後生仔做收銀又會甘心咩?有幾多個肯呀?唔好玩啦
你成日抹黑D後生仔,咩居心?
唔係抹黑,事實係有班人冇料之前水門斬雞單嘢知唔知呀?
如果香港年輕人好似你講咁唔捱得,香港會成為國際大都會金融中心?
大陸人可以嚟到坐享其成? 年年搞大型基建超支掠水? 大陸人對香港毫無貢獻? 點解可以攞一萬蚊? 咪又係香港精英死做爛做交稅養佢哋,所以你唔好再抹黑香港人,如果冇香港人你有地鐵坐咩? 有咁大個機場咩?
其實係英國佬planning+香港人執行力先做到呢個level
英國佬planning屈,但係做嘢垃圾
香港人planning垃圾,但係做嘢屈
只要有哂SOP/Manual,香港人係可以做到最有效率得嚟又交到貨
但係香港人自plan自做/搞innovative嘢=玩自己
我從来冇抹煞過英國佬的制度和貢獻
香港之有今日 要歸功港英政府和上代香港人的努力
英國佬給予香港人好大的自由度,社會架構和教育制度更加功不可沒,97後
大陸人踩隻臭腳落黎阿之阿咗搞搞震,成撚日踩香港人唔愛國,唔認係中國人...
又抹黑所有知識份子,律師醫生大學教授,甚至所有年輕人。。。呢頭踩嗰頭強迫香港人派每個大陸人一萬蚊,點解唔叫共產黨派俾佢哋?
就算奴性重過香港既日本超市收銀一樣唔洗入袋
加油
我都願意呀
exact7ly
尤其是有長期病患 年紀又大
我只係想去美國/加拿大
因為去過美國讀書,慣咗嗰度啲生活
可惜我無咩特別技能
梗本無機會攞移民簽證
兩公婆打份低層工係非大城市夠住過千呎有花園啦。
唔好用香港果套諗啦,人地最低工資兩公婆都夠住得好過香港,人地係生活唔係生存。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞