港夫婦為七歲女移英 甘做收銀員

570 回覆
2446 Like 39 Dislike
...............
YM一家三口8月6日早上抵達倫敦希斯路機場,她和丈夫手持特區護照和BNO,7歲女兒則只有特區護照;事前她們準備好出生證明、結婚證書、半年銀行賬單及肺結核測試報告等。入境過程花了約兩小時,他們過關時向關員提出申請LOTR,期間被詢問一連串問題,如「你們三人有甚麽關係?」、「帶了多少錢?」、「金額是否足夠在英國生活?」等。

入境申LOTR獲批
最後,關員安排他們打手指模及拍證件照,當時YM見約有十多個港人在房內輪候,都是申請LOTR。關員逐一在護照上蓋印,批准入境,印章註明不獲英國福利。

YM一家暫時在利物浦住Airbnb,認為當地生活壓力較小;但被問及會否懷念香港時她不禁哽咽,慨嘆香港變成極權社會,「我哋之前住西環,有段時間都幾緊張,見到好多着晒武裝嘅警察,阿女見到都驚,睇新聞會問『點解警察要打啲哥哥姐姐?』」YM去年都有一家穿上黑衣參與遊行,「再唔出去,政府只會不停欺壓我哋;個女有時會睇YouTube,我同佢講唔行出嚟,將來可能YouTube都冇得睇」。

為了女兒,YM和丈夫決定放棄香港穩定工作,提早移民,「最緊要搞掂落腳點,安排好個女入學;我哋做乜都可以,可能超市收銀或餐廳侍應,送貨都唔介意」。

YM覺得英國歡迎香港人到當地,或出於歷史責任,雖然未必幫到所有人,但覺得英國已非常有心,還顧及沒有申請過BNO的年輕人。

https://hk.appledaily.com/finance/20200927/N5ENJOBMONCQPPIRQWPDEGSWHM/
值得尊敬,好過啲諗住做太空人既仆街
祝福他們脫離苦海
respect
為仔女移民做基層工作
唔係咁多人肯架咋
希望過得好
難得兩公婆都有心過去
祝福你地一家
過到去自給自足
又為當地提供勞動人口
好過班去到整係拎援助金同屋嘅難民好多
本身係藍領咪冇所謂囉,有啲做文職嘅係會肯接受唔到嘅
個女將來會多謝你
祝願佢地,習慣港式生活,係要時間過渡
其實係英國有樓既話,我諗無乜人會介意去英國做收銀。
講真,遠少少既house都係5 6百萬
賣左香港果層,已經搞掂

有車有屋,對我黎講真係做咩工都差唔多
唐人街巳大陸化好耐, 無乜港式....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞