樓下漏水,收到食環署通告要我28日內搞掂

268 回覆
12 Like 139 Dislike
我屋企之前都係咁
下面住果個係律師來
不停搵人上來試水但搵極都搵唔到源頭
主人房個浴江拆晒再整過都併改善
後尾出埋信告我地
我老豆自辨贏左
然後有一日我換洗衣機畤發現原來係工人房洗衣機位隔來有一條完全無用過既排水喉
就係果度出問題
搵公證行驗啦
樓主俾食環罰錢上庭你幫佢交?
我都係第一次聽到食環搵到源頭
樓主仲扮晒嘢

利申我個單位滲過落樓下都比樓上滲過
淨係公證行果部份幾錢倒?
食環一定係試完滲水先會出信架
其實食環如果做完第二階段倒色水落渠口都出唔到色
會直接pass俾屋宇署搵contractor做第三階段浸地台

如果樓主住嗰區咁好彩係試驗地區
仲可以喺樓下做紅外線同微波斷層測試
個人感覺依2個test好過浸地台
你都on9
中學未畢業嗰個係你,
食環每年都不知有幾多不了了之嘅case。
做乜事要為咗close file老屈業主孭法律責任
宜家連出名慢手腳嘅食環check咗都話係樓上有問題,信都出埋,你仲叫人搵靠舉證搵食嘅公證行再check多次,有無咁on 9?
講唔過人就老屈樓下忍受污水嘅受害者係pk?
你呢啲人,比你讀到博士,都係一條死廢柴,雖然我都知你一定唔係
就咁打嚟講咁搞笑
同埋上面有人話係外牆
啲外牆成4吋厚仲要企身牆
除非有好大舊外牆石屎剝落
或者係樓主個熱水爐煙通封得唔好
唔係嘅話都好難滲到入屋
仲要滲到落樓下而食環黎到又度到35度濕
食環咪試完水囉!

浴室重做啦
其實食環出得妨擾事故通知
一係就係佢地已經check到邊條去水喉漏
一係就屋宇署嘅contractor test到有滲漏俾左個report屋宇署
再由食環出妨擾事故通知

將心比心
你返到屋企日日廁所天花都好似落雨咁
一唔係就跌舊石屎落黎扑中你個頭
你仲講唔講得出「唔洗理」呢啲說話
天台石屎起碼5吋啦 咪一樣照漏落下面
老化就會有裂,有裂就會入水
你問下幾多天台住宅漏水要整
其實食環d信都係嚇下你
咁試完邊到漏?
樓上話食環一定check到先出信,咁係咪可以攞報告
所以我咪講企身牆囉...
我唔知樓主係咪住頂樓啦
但係天面儲到水機會一定大過你幅企身廁所外牆儲到水而又漏到入室內
無錯,只係證明個位有水
利申做過lab
黎緊又冬季啦
唔落雨樓下都漏就真係唔洗旨意賴到外牆
收律師信
又學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞