樓下漏水,收到食環署通告要我28日內搞掂

268 回覆
12 Like 139 Dislike
食環好撚鳩嫁咋,同佢拖拉下先啦
出信contact返食環叫佢證明喺你再講嘢
佢比封信話係就係咩,記得有晒證據先好整
打咗俾家居保險話唔包,叫我搵火險
一開波管理處試過,冇問題
即日話冇問題,但係之後收到信我都唔係呢追究係咪我問題,我淨係想知有冇人試過整完又整又整又整,計埋今次已經係第三次整,一次比一次大單
So9sad,我就係直覺係呢啲問題,我都覺得我整嚟整去都係咁,但係佢出到信,我又局住要搞
食環係出妨擾事故通知?
出得就點都要整再通知佢驗
係呀,所以已經約咗師傅做,但係我個人來講就冇乜信心做完係咪OK,燒錢玩鳩死
都唔知係唔係你 點整
約c fu黎做乜,
全世界都唔知邊到漏
你整黎都無意思

咪同佢講話整好
叫佢上黎驗囉
首先,如果食環係出妨礙事故通知
咁你點都要整左先
如果唔係佢會告鳩你
整完佢講嘅嗰part
叫食環上黎睇
樓下仲有漏嘅
就唔好畀食環上黎再做其他測試
自己搵滲水公司寫report
同樓下傾傾
話大家都係想解決問題

同埋想問下樓豬
食環正常會搵人倒色水
唔出色佢地好少出妨擾
因為驚估錯上身
你有冇問過食環/樓下拎食環/外判公司份report黎睇?
可以問佢拎報告㗎咩因為佢封信冇任何詳細嘅資料,不過有個電話,如果可以拎,我打電話問吓先
你有冇同下面傾過先?你親身去樓下業主到望下係咪真係影響到人 如果唔影響根本唔會有人去煩你 食環甚至屋宇處出信 即係代表你間屋已經出現咗問題需要維修 佢哋一定有影哂相先做嘢
我有經驗,試左水無事可能係外牆有問題,如果係外牆搵管理公司負責
c hing 其實食環個色水測試得3成準 你可以自己搵公證行驗左先。

利伸前食環員工
出色仲要攞 天花灰去政府化驗所 驗完 先會出妨x通知書,所以樓主最好打番信上面個電話問清楚
一係試色水, 一係照紅外線, 一係隔離左右漏
搵唔到源頭=冇得搞
有冇機會係你座廁咸水喉出事呀?
係呀
正路唔出色食環唔會冒險出妨擾
拎到報告睇到,如果有色咁肯定有事
你除咗問食環
都可以問下樓下肯唔肯畀你睇(視乎你地係咪已經反咗面)
好多人咁做
但真係好仆街
投訴食環點解當日講無問題又出信話源頭係樓主,問返食環攞返份report 出嚟keep
record
唔係整幾多次都死
佢點爛法
有無相?
有可能 入水管爛都唔奇
問佢拎report 囉
冇證冇據學咩人做工程啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞