樓下漏水,收到食環署通告要我28日內搞掂

268 回覆
12 Like 139 Dislike
所以味要搵公正行囉
唔好爭 一人一半
早排落大雨 個廚房窗口上邊係咁漏水
第二日叫個大廈維修上黎睇
佢一野就話係窗邊膠問題 話十間有間都係
咁就信佢 搵人整
整完又係咁漏 個主任就話可能上邊/外牆問題
想問下 係咪要試色水先知係咪上邊漏落黎?定係外牆問題?
真係有懷疑既話,搵測量師/公證行,同佢地講返你既CASE,拎埋食環既信
可能俾錢佢地做一次色粉水測試,證明你間屋冇漏

另外,聯絡返食環,問返係咩事,當日黎果個人唔係咁講,你冇一個滿意既解釋我就1823,搵個解釋到既黎解釋

同埋,亦都要食環索取返果份滲漏調查報告(好似收一兩蚊頁影印費),拎埋俾你既專家睇,如果證實唔到係你度漏,唔應該係叫你整

當然,你可以直接搵律師幫你跟,有D 律師有接開呢D 滲漏CASE,有搵開既專家證人
紅外線你當係用黎睇下有冇D 位置同旁邊既溫度唔同,例如積水、批盪/石屎剝落
但個源頭就未必靠部機睇到,都係要靠繼續試、觀察去搵個源頭出黎
完撚全同意呀屌
早排我樓下都話我搞到佢天花濕左
後尾搵人去睇 根本係老化問題
最撚搞笑係佢自己搵左滲水辦都話證明唔到關我事佢都照屈我
咁我心諗樓上樓下廢事搞到面阻阻 搵人幫佢搞一搞個天花就完左件事

半年之後佢又話佢牆滲水 話係因為我之前裝修搞到咁
我即刻同管理處講佢上次屈完我依家又想屈我?我屌佢老母呀 叫佢今次無證明嘅話咪撚再煩我 on99
巴打我撐你
啲人一聽到樓下滲水就以為一定係樓下係苦主 樓上係仆街
根本滲水可以好撚多原因 如果無確實證據一定唔好理
事實係大撚把人無賴到想借機要人幫手裝修下自己屋企
我就係受害者之一無啦啦免費幫人整左個天花
哇屌你有無咁垃圾?
咁都俾啲黑警大到?
你修完仲有滲係一件事
你唔接納封信係另一回事

前者你要打責任,同法官證明你修咗 (包括成條污水渠)
後者係打專業,要搵工程專家

學藍屍咁做不誠實證人
我單位試過有食環倒色水,應該查唔到問題源頭(即樓下冇色),之後收到政府封信話搵左外判公司咩宜居幫手搵漏水原因,但過左成兩三個禮拜都未有人聯絡我哋
好彩我樓上肯整
成個天花都係水珠 新裝修假天花養水爛哂 燈又燒埋 屋企跳哂掣 慘過狗
我同師兄你一樣
依家條友淨係肯熄左水掣
好彩樓上係傾到同有責任心,
唔係個D 仆街師奶想拖住你永遠唔肯執
等食環?幾年都唔知整唔整到啦
試色水要係你單位做 既然現場試過無事
點樣樓下自己試? 點樣佢話有就有?

漏水好多原因 可能外牆 可能再上幾層漏 亦可能入牆既來去水喉漏
未搵到源頭唔好整 你搞左2次已經on9

食環滲水辦 係好撚廢兼求其
而加你要做2樣野
1. fax 比滲水辦白紙黑字寫明 幾時上過黎check過唔關我事 兼打埋電話比佢地confirm, 每單case都有人跟既,佢hea你就1823

2. 搵埋管理署落水,任你試都證明唔到源頭 要佢地自己諗方法

如果你都想搵源頭唔想煩
地台儲水無事 只證明地台防水ok
1. 可開盡花灑15-20min 試埋來去水喉
2. 不停沖廁所水 試咸水來去水
如果係源頭 樓下實漏到仆街
當然要搵埋管理署做中間人

如果都無野 大機會唔關你事
成個post好多人:食環咁廢都話你錯 樓主快d整啦
搵唔到源頭整整整 整乜撚姐
紅外線主要針對外牆 因為要同一個平面先睇到溫度變化 從而推斷邊個位入水
係室內用唔著

微波太抽象 唔識講

樓主收個張妨擾事故通知應該有指明要整邊個位置,
係對應返食環當日係你屋企嘅去水喉分別落咗唔同色水(1螢光3橙3紫 七種),
然後係樓下漏水位置搵到相應嘅色水。
如果冇去到第三階段,張通知應該指明係去水喉管(或者D邊),
除非你個浴室有明顯破損又唔整。
要搵埋佢一次過傾掂佢
成班連登仔仲痴屋企人住 點會知呢啲嘢有幾煩
無證無據無啦啦比人屈錢整 一千幾百就話算數
一整就萬萬聲 成班人講到好簡單咁
如果懷疑樓上就係試色水
外牆就揀3日包含其中2日落雨天,睇下濕度會否有明顯變化
打爛原裝整企缸?預咗啦
多年前都試過同樓主同經驗,
因為你係佢樓上樓下只有告你,管理處法團遇到呢D野會唔理,等你地雙方自己解決,就算整完出埋報告都冇用...報告指出係樓上四層個單位漏水..但樓下果三層都冇漏水....玩左兩年洗左一大舊錢
結果最後係賣樓解決。
仆街,就係你呢D人呀..我屋企個廁所..天花見鋼筋了。
我地同管理處講由房協話搵唔到源頭,到之後佢自己買撚埋。
都追究唔到..浸撚到我屋企連廳都出埋事.跌晒灰。

最後原來樓上條仆街玩入喉,的水慢慢流再裝修先發現。

話你仆街,人地房罯話上黎正,你條撚樣又話無時間,.有冇想過樓下的人心情呀.
望撚住個鋼筋生活呀,含家產..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞