樓下漏水,收到食環署通告要我28日內搞掂

268 回覆
12 Like 139 Dislike
咁一係叫食環俾證明,一係自己搵公證行反證明返唔關自己單位事
你見佢講到一舊舊 就知佢係仆街業主啦 想搵賴皮方法多過搵解決方法
咪撚整,由鳩樓下死,關我撚事?
如果幾千攪掂唔使煩又唔怕使呀
無錯,點會淨得封信,連樓下天花有色嘅相都無attach,如果到時佢咩都交唔出我一定port爆出信條友
食環係管去水,水務管來水。
食環正常會係唔同地方倒色水試邊度有問題。正常係唔會無証據話源頭係你。
樓主係咪講少左啲嘢? 食環真係就咁叫你整?
呢啲一定比幾千搵公證行幫手搞。。。
咁咪唔撚係你問題
好黎好去咪裝修下個廁所
起碼樓下唔會認為你係死都唔攪
裝完仲有就叫食環同你擸翻個位出嚟再整
如果上嚟問意見有心隱瞞蝕底係佢自己,依家要出錢整嘅係佢
老實講漏水要賴皮好易,唔洗特登上嚟問
如果真係漏將心比己就整左佢啦
根本要解決成件事都係要搵公證行
你覺得自己要比晒唔抵咪同樓下傾會唔會一人一半
如果真係搵到係你問題,你就承諾立即維修囉
講真,喉管老化又好,建築問題也好,你買咗就係你包架啦
盡返業主責任啦,雖則呢D嘢真係可以拖好耐甚至唔整(你睇北角之前有間茶記單CASE就會知可以有幾無賴)
但而家呢度唔係教你點避責,係希望你搞清楚後好好承擔個責任
唔好做埋D劣種人等做嘅嘢
我個人經驗,我漏去樓下
最後揾公正行 check 左源頭先再大裝廁所。
埋單7-80000 左右
封信剩係得講邊個位置要我整,冇任何相片或者色水嘅字眼
上到黎 扮曬好驚訝咁
你話 整左啦已經 仲有?
再比個😰既樣佢
開頭話又話無講?
係人地講左你唔信jer

你就pk

樓主都做左野啦,而家根本證明到係邊個嘅責任

只係食環署求其出封信,想快快手close file

。無問題就屌柒佢,叫佢查清楚先
舊式 或者唐樓先會有咁既設計?
一開波話無講唔知整邊,依家又話比晒位置,收皮啦
btw叫食環比返d證據自己keep,整完唔洗比人再嘈
睇嚟好似係外牆問題多D
揾管理處啦
咩證據都未有,整條命呀,整野唔洗錢咩

落過色水,又冇野,都唔知係邊個責任
你係人渣
我樓上個PK就係冇整話整咗,漏水漏到鋼根都霉咗。正正經經搵人驗,驗完要整就整,唔關事就叫苦主再查下乜事,自己都清白。人地屋企漏水關我屁事無Q整就係PK
冇乜講少到,
真係就咁收到封信就叫我整,冇任何Attachment

而家已經做咗五位數,聽完大家意見,應該睇吓食環份報告先,再攞多筆錢出嚟搵公證行,清清楚楚確認咗係我問題之後先再做一單大嘅

因為之前冇同呢啲政府機構接觸過,所以佢出到信我就即刻約師傅上嚟睇

上邊有人話我想推卸責任,我想講其實管理處叫我我已經問咗下面係咪有問題,佢話有影響,佢有影啲相過嚟,anyway我已經搵人做咗三次試水兩次防漏,連管理處嘅人都話下邊係試水期間完全冇問題,不過我見唔係大工程,諗住睇吓可唔可以解決問題就照做咗,費事煩,但係之前佢keep住投訴,我先主動叫佢搵滴水辧,因為我覺得已經做咗咁多嘢,己有信心唔係自己問題,結果係收到上邊嗰封信

冇影封信上嚟係因為費事唔小心自爆,同埋封信真係乜都冇,剩係得我個地址同佢個地址同埋屋企廁所等等字眼,標題就係妨擾事故通知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞