fresh grad嘅你地當時迷惘咗幾耐?

622 回覆
345 Like 20 Dislike
酒管Grad咗兩年,多撚謝支那肺炎,斷埋條career path
利申:失業,就嚟連洗碗都照去
lost到宜家
地產的確成日招新人要做實有位 間公司想要你個人脈 同保險一
btw幫誠哥打工啦
2020fg 依加唔知自己想點

不斷sd cv見工 有一間俾咗offer 但又唔太啱心水拒絕咗

唔知自己做嘅決定啱唔啱 唔知自己未來想點

乜都唔知 唔想返工

咁又唔係係個種苦中作樂嘅心態
因為我個行係要對客 無論我嬲又好、開心又好、頹都好
個客都唔會理我咁多 所以慢慢就麻木咗
佢話點就點啦唔投放太多思想/情緒落去

呢個問題我都有諗過
我覺得人嘅心靈係用嚟同你愛/愛你嘅人交流
呢啲位要input多啲內心嘅感受落去
但對住工作 就唔駛擺咁多
因為如果個舊一舊屎 你input幾多嘢落去 舊屎都係要你食
成個香港4 大產業都收晒皮 未來5 年唔洗有運行 如果再比美帝cut埋香港聯系匯率 港元可以費除 香港最後一根稻草
我辭職個排都係咁
唔想諗咁多嘢唔想翻工 日日都問點解人要翻工
到辭咗幾日先發現 翻工係煩 但無收入仲煩

慢慢嚟啦 我覺得未來嘅方向係人行出嚟
一路做一路摸索就會知
共勉g
13年grad
21K
On99咁
餓唔死但無意義
最後果句出賣左你啦
香港人好鐘返工架 快啲返工啦幾多個山竹都打唔低香港人鐘意返工既心態
係錢 為錢向魔鬼出賣自己既靈魂同肉身啦
17年grad
21K
On99咁
餓唔死但無意義
會唔會飛去印度
有得飛見識世界唔好咩
輸咗成年儲埋既人工依家準備跳樓
https://lih.kg/2212555

樓主呢個post應該幫到你
利申:爭緊十萬揾工中,一樣都好lost ,但唔係點,頂硬上
lost到依家
好想搵一份自己有與趣返嘅工
但最諷刺係我連自己想做咩都唔知
1年
留係屋企打機
到分手嘅時候終於醒覺自己呢一年有幾咁戇鳩
fg 搵倒工 係咪已經好好
但番工成舊雲咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞