fresh grad嘅你地當時迷惘咗幾耐?

622 回覆
345 Like 20 Dislike
依家都無辦法。。。。

想去working holiday都無呀唉
大家陪著你
個日見工
有另一個人一齊見
上年11月去WORKING HOLIDAY
4月逼住返返黎,搵工搵到依家
香港唔係讀專科 根本人生已完
讀psy hd 無讀degree廢事晒錢 自學算
慘。。。。。。。。。。。。。
我都有不設實際既夢想就係整indie game發達
有夢想就去做啦!!!
真心咩...
不過D HR會問下呢一年做左D咩
問完就冇野
想係Brand Marketing發展,但本身冇做過marketing intern

唉,Send完cv都冇interview 啲公司淨係睇咩major同work exp.,已經被人screen走。唔知幾時先有份工......
真人真事,嗰陣壓力大到傻,到依家返新工有少少嘢覺得自己做得唔好,就會諗返舊老細個畫面,freshgrad第一份工就搞到有陰影
隱青是這樣練成的
係 都係會問下 有d連問都唔問
照答話屋企人有事 吹你唔漲
我覺得讀HOTLE, TOURISM轉行
佢第一時間會SCREEN走你
如果有幸可以IN,佢又會問你點解唔做返本行,通常好難答得好呢個問題
之後又係得個吉
慢慢覺得窮人就算幾努力都冇乜用,大學你努力追hons 但同你一齊畢業又俾你hons差嘅有錢同學個個plan好曬話出國讀書享受新生活,而你就算拿埋獎學金咁去讀香港嘅master你都係有種輸俾人嘅感覺,睇到人地唔需要下下為屋企人擔心金錢上嘅問題就覺得自己好慘,點解我咁努力都好似唔夠人地鬥 唉!
讀Soc Sci 轉行做Marketing 迷罔中...
除非你真係好有能力 自己入到大公司
一係有Uncle Auntie 介紹你入大公司做
其實信唔信都係由佢,好主觀
BTW我想知巴打當時點解會返FT 餐廳WAITER?
係啊 明明讀嗰科,咩都掂下
依家搵工,連in既機會都冇
本身又唔想做CS,搵極back office都冇人請
都唔知可以點
2 年 返左第2份工成年幾先揾到方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞