fresh grad嘅你地當時迷惘咗幾耐?

622 回覆
345 Like 20 Dislike
依家唔知可以搵咩工
WAITER做住先都怕
對自己勁無信心
我記得我答左你
果時做過酒店pt 咪諗住做full time點知屎來
日日做到唔見太陽 11 點番屋企 放假淨係想訓教 無晒所有私人時間 日日lunch time休息時間訓係度懷疑人生 遲早跳樓死算
諗完之後就知番工係on9 同浪費人生
我自己就覺得1 個月揾到4000 就夠用 淨番就自由時間 過半退休生活 因為諗完人類社會呢隻game就知on9
但屋企人唔會接受呢D諗法同埋唔會同佢地講 佢地做慣奴隸
所以諗住做再佢地死就解放自我
而且我隔離D鄰居個仔女都係唔做野成日唔見佢地出來番工放工
加上我自己唔係無比心機揾工同in
係根本無機會 去等in果時都幾多人爭 爭唔到
咁咪算 屋企人唔洗我比家用 叫做無太大壓力
你性格好 自己由細到大都係啲會胡思亂想嘅人 所以我曾經試過焦慮症
可能睇唔到SOR
我做應該都係做住先,其實有時諗過想開間餐廳,不過呢D應該去學廚
鄰居D仔女都唔做野咁癲可能人地屋企有錢..
有邊個想做野講真
好似巴打你咁可以拋開社會眼光真係幾難
自己屋企唔係有錢,點都要返全職
巴打你係咪空白左好耐?
咁依家咪4000 1個月咁樣生活?
性格好都冇用,個人唔太鐘意講野鐘意靜靜地..,但呢樣又唔係好岩係香港社會上生存
份人唔會點亂買野,真係好想買先買個D黎
食野食平D,我食個茶記都覺得好好食...
可能我未去過高級地方食卦
>出世>考試>競爭>出來做野>競爭>人工低>做到死
出世來受苦同競爭
咩D大人話要學番門手藝,努力做就會好,發明電話大家有得用
諗完就知on9啦 唔出世咪唔洗搞咁多
佢地一定搏唔到 不過我唔敢當面講
lm
我自己大把時間日日讀書自學我過得好開心 我啲中同咪又係得萬5 萬4 得個有錢仔開公司
求其揾份pt就得 反正點都死 不如爽一波
我都想有得做 in完唔請 唔想煩 諗得多越諗越灰 做自己算
都係嘅 香港你個人唔social就會俾人話你自閉 但唔係個個人都鍾意咁多嘢講
今年grad 搵左3個月工都未搵到
見住屋企人 朋友每日有野做
自己依家大學畢業竟然仲係無貢獻 真係有一排想去自殺
好睇唔起自己
屌 真係 迫你同人social
學到廚真係好勁 我屋企人D同學學廚做老板
其實我都想學 不過排list唔會排咁前
師兄做邊行?
睇落好似建造工程
E&M??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞