fresh grad嘅你地當時迷惘咗幾耐?

622 回覆
345 Like 20 Dislike
好lost

lost 咗2年
lost到而家
利申 14fg
07年畢業,返工仲迷惘
點走出嚟
做嘢做得開心嗎?
點解咁講呢...
再搵唔到條路就要做文員仔拎20k過世
可以點開心
代佢答你 無錢咪番工窮自然走出來
利申 lost緊
20k都ok啦 好多中坑都係卡住呢個位
十分鐘左右
好窮呀 負資產呀 好lost呀
唉 有無人可以真係跟住自己desired career path行
日日返工係開心有滿足感
麻麻哋喎⋯⋯如果20尾都係得20k
你就好啦
返左三年都係咁,人生真係好on9。無前途,無希望
到而家都迷惘緊哈哈
最慘係仲抱有希望
好辛苦咁努力著
點算 圍爐
有 財務自己果班友咪係 其他奴隸來
樂施會最近個report講有錢佬碳排放佔成52%
全人類攬炒最好啦 有咩理由 我做人 佢做人 佢唔洗做 魚蛋論真係好中
見左8 份都無 本來都好有心機in 而家灰機 揾都唔想揾
唔好俾自己停止思考 🙊🙊
希望生活搵到個突破位
滾滾長江東逝水,
浪花淘盡英雄。
是非成敗轉頭空。
青山依舊在,
幾度夕陽紅。

白髮漁樵江渚上,
慣看秋月春風。
一壺濁酒喜相逢。
古今多少事,
都付笑談中。
每日起身慢慢食早餐, 睇住旁邊D西裝友趕頭趕命,自己懶懶飲杯奶茶

食完早餐, 返屋企上網搵工, 每日SEND十封信差唔多,

之後訓覺, 訓到十二點或者一點起身, 可以開電腦睇劇, 睇電影, 打下機, 有左電腦, 呢個世界大把免費娛樂

到左三四點, 可能會覺肚餓, 由於消耗唔多, 可以考慮落街10蚊兩個包, 或者 食麥皮

HEA到晚上, 如果有家人就返屋企食飯, 冇就盡可能自己煮, 節省少少

失業左一個月, 依照咁既生活方式, 扣除必要開支, 總支出大概平時返工四成左右,

諗落都覺得好笑, 我辛苦工作, 為左就係六七十歲後, 可以享受類似咁既休閒寧靜既生活

原來失業已經可以做到, 人生真係可笑, 哈哈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞