fresh grad嘅你地當時迷惘咗幾耐?

622 回覆
345 Like 20 Dislike
yeah good night
你就好
20fg
8月返第一份工返咗半個月,老細覺得我太廢同新人咩都唔識,叫我辭職,嗰陣極度唔開心,以為自己真係好廢,返到去完全唔敢同屋企人同朋友講我返咗半個月就被人炒,好大壓力。

之後不斷扮返工,坐M記搵工、填application form、train自己D skill、上網學新skill同新知識,持續咗半個月,終於收到3份工嘅interview offer,最後係依家間公司做。

依家做得幾開心,新公司offer同環境唔錯,同事都好nice,希望我之後順順利利,唔知係咪有少少陰影,依家會好畀心機做嘢,想畀好印象我上司睇,好驚唔過probation
裸辭落實去做一啲身邊所有人都話戇鳩同埋冇做嘅嘢
三年後嘅今日每日都過得好開心
冇用*
可唔可以講白啲
香港 應該越讀得書多越迷惘 因為你了解到太多野改變唔到 特別經過上年一役 連港豬都無得你做 只能昏做支那豬
有offer有啲都reject咗啦
叫你辭職咁恐怖發生咩事?
你中間扮返工過程一定超大壓力,好彩你捱過咗加油今次一定過到
me too...
無興趣人工又唔係高真係廢事。。。
慢慢再揾算
我再貪心啲 寧願冇存在過
望住身邊個個返工po story開開心心
好大壓力呀頂
只要你真心 拿愛與我回應
什麼都願意~
呢隻連登巴絲好錫你嫁唔好唔開心 連登有愛
呢啲嘢真係注定,無辦法,父母真係決定唔到
有啲嘢呢生呢世我都得唔到
呢句係我既格言
理解得越多,就越痛苦。 知道得越多,就越撕裂。 但是,他有著同痛苦相對稱的清澈,與絕望相均衡的堅韌。 ​​​勒內·夏爾
就算唔做政府香港啲公司9成唔係紅就藍
任何時候都唔到自己話事
唯一話到事既只有自己啲錢
唔通因為一個人承受能力大,就要佢承受更多痛苦同壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞