法國呢排好多後生仔上車

311 回覆
479 Like 35 Dislike
推大家入去接火棒姐
本身買到<400萬(9成接)既, 走哂去買600-800萬
打後幾十年都做牛做馬唔敢出聲反抗
講緊跌10%-20%, 銀行有權CALL LOAN, 睇下邊個唔好彩囉
3年後過埋3倍SSD, 樓價唔跌, 你放出去一樣蝕SSD律師費傭金
一係放租囉, 移民走都可以唔賣既, 橫掂有人幫手供。
利伸: 早幾年做6成按, 宜家放緊租, 黎緊移民再諗賣唔賣
做航空銀行都批按揭
同你分左實物資產,仲要死撐
點定義實物資產?
而家吹噓有幾多人買樓冇用
要跌既一個月可以跌10%
又唔係未試過
你老母俾狗生左你出黎

搵錢現金交收 儲月餅盒
另一邊排公屋 上車唔難
慢慢咬文嚼字死撐啦
其實自己心知肚明個樓市升到自己玩唔起,搵野安慰自己
認同
但納米可以比到更加多人上車, 無納米起樓數量只會更加小, 都唔知係好事定壞事
樓印唔到
做8/9按後生仔高薪+穩定sector,一係屋企有擔保
怕什麼?2003年前鬆過而家多多聲啦
"講緊跌10%-20%, 銀行有權CALL LOAN, 睇下邊個唔好彩囉"

而家新按全部有按揭保wor, 基本上銀行要跌超過40% 先有損失
雖然銀行有權call loan
但只要還得起錢, 銀行就唔會call

因為係殺雞取卵,銀行小左利息,聲譽受損
再者香港壓力測試強大, 買到樓好難供唔起
社會垃圾圍爐post
佢地未到適婚年齡姐
老師 醫護 主任級公墓員, 呢班人根本唔會移民
香港高人工+低稅+政府高公積金 vs 外國低人工+高稅
兩邊比較人工差唔知幾多倍

佢地係呢個社會既利益既得者
份工又唔會被炒,怕乜

有親戚做緊公務員有個女都好爭札移唔移民
又擔心個女將來要日日唱國歌
又唔捨得份人工
你首期都1 2成啦 點會跌一兩成就call你loan
其實好多人都係做八成按揭
非固定收入最多8成 固定收入先做9成
仲有你不停咁供 個本會小
除非真係跌3 4成 一係你好多個人都斷供
前者係大環境問題 call loan 銀行都係食屎
賣唔出
後者係你個人問題 call你loan 賣就去有價有市
唔好成日諗比人callloan啦
仲有今時今日有HKMC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞