法國呢排好多後生仔上車

311 回覆
479 Like 35 Dislike
之前兩年最驚都係加息
而家肺炎失業政治因素同中美大戰撈埋 只係跌果少少
你幻想下每個因素淡化果陣個價會點
係,但呢堆因素短期內未淡化得晒
樓價不升不跌
按揭成數高咗
算皆大歡喜啦
香港係玩Monopoly
根本唔係靠打工除非去到醫生Ibanker(律師其實都唔穩定)
你勁到1x萬政府工pro grade都發現係追唔到樓價升幅,一係靠股票

係靠樓/股票+低稅令到你累積財富,空置稅資產增值稅無

呢個地方係鼓勵大家從事無生產力無創造力嘅事發大財
香港係玩Monopoly
根本唔係靠打工除非去到醫生Ibanker(律師其實都唔穩定)
你勁到1x萬政府工pro grade都發現係追唔到樓價升幅,一係靠股票

係靠樓/股票+低稅令到你累積財富,空置稅資產增值稅無

呢個地方係鼓勵大家從事無生產力無創造力嘅事發大財

份工只係用黎維持借貸力同埋唔會餓死。
香港地靠打工, 唔係靠運同關系, 得醫療同政府工可以致富
講緊呢班應該真係住架wor
只要願意炒同有門路,領先一步,香港周圍都係機會, 最多都係自己把握唔到機會

( 幾年前iphone, 演唱會黃牛, 17年夾公仔機, 上年賣gear, 人血饅頭 ,今年switch, 口罩, 抗疫套裝)
應該咁講啦,
政策唔只要睇一代人
講緊一代人唔係講30年後, 你個仔果一代

講緊既係大概遲一個decade
即係我地假如係90後, 00後,

呢個政策會對2010後, 2020後有咩影響
反思番早20-30年
其實成個香港樓市一直係度歷史重演
60後70後既人, 比一成首期可以揸幾層樓
上車好易

去到80後, 90後大家都好掙扎
而家推左D政策出來等80,90, 甚至00後易左上車
樓市只會因為政策而上升
唔一定係壞事
但係要睇人工, 社會其他野跟唔跟得上

如果跟唔上的話最終只會變成90後面對既處境
會覺得生不逢時, 會覺得自己如果生早10年 / 20年一定舒服好多
就算到時2010 / 2020後上到車既人, 都只會係高收入人士
貧富差距只會更大
2021年1月BNO正式開通
2021年究竟有無5萬人會移民?
有5萬既話
算係有小小影響力
5千人就零影響
笑左
九成連發展商都唔會借比你
佢條數係送到夠八成七先做樓按比你
轉按又要去到八成,收入唔穩定八成都唔得呀
依家係氹左人上車兩年後再算
連登仔眼中,想住好啲都係罪名
雖然而家話一個有bno可以三代走
但外國稅咁高人工又低左
更係留係香港搵錢
所以我諗係幾萬人架咋
仲要先甩晒港樓先好去
一年新移民都5萬幾人,完全replace晒
呢一年好似都唔少

唔記得邊度睇過已經有 2 萬人移民 ?
本身講緊係收入穩定又高人工既90後 拍得耐拖要結婚都要搵地方住 就算唔買樓都要租 俾你咁講係咪又係配合政府
定係應該口講反建制反霸權就唔好拍拖結婚傻鳩
佢住左你層公屋,你咪迫住出去租樓囉柒頭
係我就儲錢移民啦
香港買一層樓等於外國成層獨立屋
點解要屈就喺香港啲屋俾地產商搵錢
利申細個嗰陣有同學住公屋移民咗去美國加州聖地牙哥
雖然唔知佢嗰陣點過資產審查
咁天真抵你一世做淡友啦 慢慢排公屋啦
即係到2047年前
唔洗生活 唔洗居住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞