法國呢排好多後生仔上車

311 回覆
479 Like 35 Dislike
講緊係果堆有穩定偏高收入既九十後
E.g. 老師 醫護 主任級公墓員 等等
儲咗/問屋企借四五六十萬
就急急腳搵d唔洗大執既樓九按上車
到底呢個決定係好定壞

想知大家身邊多唔多人呢排上車?
政府就係想咁, 因為SSD關係, 呢班人又要鎖3年先沽貨

廿幾歲就買左樓
以前成日聽
好多無家景既醫生結婚都要買大西北既樓
放寬八九按的確令到呢班「努力」既後生仔易咗好多上車
特別呢兩年樓價無升無跌
首期幾十期就買到市區十年樓齡內既兩房單位
開始懷疑呢個算唔算係德政
到時咪又再升
個撚個都想炒
供到咁上下又想換大D
首期幾十期就買到市區十年樓齡內既兩房單位
巴打不如講埋呢個價位ge 樓幾多呎先啦,德政
500呎度好多人已經滿足既大細
不過應該保守d講廿年樓齡
德政黎講只係對呢一小部分人(唔包括我)
行動上證明佢地好開心
真 身邊好多穩定職業嘅90後都已經上車
前幾年佢地覺得最快要三十頭同伴侶夾錢先上到車
依家個個廿中就做業主
而家唔上車 等幾時上
係咪"好多"可以研究下, 但個人覺得自壓測出現之後後上車盤己經得番呢班人有條件撐, 特別係去到17年之後400萬盤全滅後, 唔做呢D工又無父幹既有首期都上唔到會, 並唔係"近排"既事.
我覺得算德政
本來渣住1-2M首期既都只可以買600萬樓
而家可以向上aim 700-800萬
巴打心水清
我覺得點都係多咗
以前呢班人唔想住又舊又遠既樓(400樓下)
依家800樓下多咗好多選擇 半新/新樓既「上車盤」
好似無降低壓測要求,仍然維持DSR 50% 加壓後60%呢個標準
所以要用新按保PLAN買樓,人工至少都要有番5-6萬先過到壓測
的確有個所謂免壓測PLAN,但根本唔知銀行批唔批
除左公務員或個別好穩定既專業人士
應該無乜人敢搏免壓測PLAN
上一代奶完共收割移民,到下一代接火棒
有穩定高收入
你仲諗著去外國?
留係香港仲好
邊撚度有首期幾十萬市區廿年樓500呎2房呀
LIST黎睇過?
鎖你幾年,移民嘅本錢去曬啲樓到任人魚肉
下 我身邊好多人移民(好似係)
的確係將一部份有高薪既人推上車
但同時亦將上車盤推到6~800萬
高樓價係政策 話知你幾多人移民走佬
佢都有辦法令樓價唔跌
淡淡可以死左條心佢
事實係
因為外國一定揾唔翻
但唔好話人走係逃兵
因為你地班友都係為咗錢
仲要日日俾税政府打後生
呢班人只會係下一批嘅「收成期」
我敢講 過多幾年
呢班人會接火棒屌人搞事
應該係本身要儲2m先買到既樓 而家拎一半都唔洗就可以買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞