法國呢排好多後生仔上車

311 回覆
479 Like 35 Dislike
首期幾十萬,市區,20年內,500呎?🤔
其實除左樓價10%外仲有好多雜費,律師費stamp按保佣金,果d 加加埋埋都唔可以睇少
而且市區20年500呎真係冇乜可能
除非居屋/凶宅/500建築面積/2樓/頂樓冇電梯之類
仲要過到壓測wo
其實2公婆加埋唔算太難過
一個人過就hell mode
借爆黎計
8球樓9成要月入69k左右
10球樓要77k左右
你睇9成按揭個post
勁多人2個加埋有呢個數
有錢走比人話逃兵 有錢買樓又比人話政府圈套
咁諗住長住香港唔走嘅人 唔買樓應該點?
公屋居屋又冇自己份
儲幾多夠移民?
移英國
10球淨資產應該minimum
3-4球買層自住樓
再買多層收租
淨1-2球備用
我覺得1500萬開始算鬆動
1千萬對連燈仔無問題啦,慳小小儲到
我講個數係預過到去無野撈
如果搵到工
要求可以大降
百幾萬走唔甩
如果講買樓
個同學用400萬港紙買咗獨立屋
總共3層
有後院有細泳池有地下室
百幾萬就想移民?
亞洲國家咪得囉
中學嗰陣做通識卷有個報導話夫婦用咗百幾萬投資移民去馬拉
歐美嘅話分分鐘成千萬
你邊到買到首期幾十萬市區十年兩房單位呀?
識唔撚識架
幾十萬就有首期
咁啲人洗撚排公屋咩
年幾兩年就夠錢俾首期
樓要買架咩
爸爸叫我簽個名就有
依家都係等通關
睇大陸人落黎買樓定賣樓多
上年件事之後,對呢個地方已經失去信心,已經再唔係一個法治社會。

Anyway, 祝福呢班新業主,因為佢哋一定會由心底裡面轉藍,可能外皮仲係黃,但入面已經...
因為買樓會上新聞
買樓會曬出嚟

移民唔會 除非好特別
或者到真係走 你先會知
香港的股票10隻有9.9隻都向下炒
D老千靠供/配/合股及買垃圾資產厄小股民的錢

得番幾隻大陸科技股瘋狂炒上用高估值不停收購其他公司,但核心科技係零,一味抄美國科技股d橋同禁止外國科技公司進入中國。

成個港股根本完全冇投資價值。
班人連移民同移居都未搞清楚,
一大堆所謂歡迎’移民’的國家其實只係准移居

一大班羊群,人移佢又移,
連當地人工高低,稅務,失業率,治安都唔理
馬來西亞個第二家園 for 有一筆去退休 is ok

人地個 program 係開俾 d 打跛唔洗休嘅人拎筆錢去燒 10 年 唔係 for 一般後生仔/ 中年人

當然大馬治安係需要特別留意下
最擔心將來上網限制
乜都要翻牆開acc全部要實名登記講錯一句野抄家
講普通話變主流,自己仔女係學校唔講普通話就畀班蝗蟲仔打
出入境受限制
真係好多

其實你依家買既700萬樓,就係果時既600萬樓⋯
鄭月蛾一放左就升左上黎,原本六百幾十萬可以輕鬆講到六百萬
正常黎講係會咁
但林鄭撞棍咁撞正個絕佳時機放寬按保
佢上年2019年10月放寬
撞正反修例,武肺,然後中美極速交惡
如果佢2016-2018年頭放寬,包保600萬樓半年變800萬
但比佢撞正咁多利淡因素既時機放寬,反而係絕佳時機
2019年7月沙一賣緊600-620萬,最近都係500-550萬
而家計都放寬左就一年
影響要出黎一早出哂
最受惠明顯係西九四小龍類呢類屋苑,800-900萬呢個RANGE企得勁硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞