80萬裝396呎2房變開放式單位趟門拉開直接見主人床:住得舒服係用錢買唔到!

347 回覆
19 Like 165 Dislike
間屋個窗係哂一邊,你仲要搵部大電視阻住光線,成間屋暗咗30%
都好明顯吓喇,李尚正港大建築系畢業
住酒店無窗都平d喇
點解會有人搵呢條友設計仲要咁鬼貴
咁都有得j....
80萬其實你係全能住宅改造王請個日本建築師幫你搞都夠做
日本做裝修好慘,設計連工包料成間屋起出黎都係得咁多錢
https://lih.kg/2183827
400呎裝修到200呎咁 利害
我又唔係話佢地 我話我識人炸嘛。。。 佢2個人住
都話識人係。。。你要用劏房咁無得講 佢係有得租400尺 但佢租200尺only
依家乜9都叫日系簡約風
係日系北歐簡約風

同紫薯珍珠芝士奶蓋差唔多
無design就design啦...簡佢老味約咩
咁都唔差?

一個人住張床仲要拍邊, 關埋門仲要好似太空倉酒店咁...

我係一個人住400呎既話老虎蟹都一張4呎半床三邊落床位左右兩邊床頭櫃啦... 而家張床睇個樣得3尺半~4尺, 仲要三面牆, 搵條女返黎都過唔到夜...
放心, 仲有個廚房island, 可能屋主鍾意慣左食飯同扑野都係同一個位置開餐
以佢特技, 好彩唔係做整容醫生...條女話要窿胸隨時胸間改造由C變左做A

佢應該做FASHION DESIGN, 等人地明明36腰既褲做到好似32腰咁
唔岩消防例

不過如果無明火其實係okay既

主要而家開放式廚房唔合法因為香港人用明火煤氣爐多, 有明火既地方一定要有獨立防火區以防火災 (yes, 理論上廚房門係要用防火門的), 而理論上所有煤氣裝置一定要有鮮風裝置或長期開窗通風以防漏煤氣會焗死, 而獨立廚房就可以expect 係長期有通風, 但如果open kitchen, 有機會冬天或開冷氣時全屋關窗就會做成無新鮮空氣而有危險, 煤氣公司有權唔俾你裝煤氣爐
頂抽, 或者玻璃櫃後面隻窗裝, 櫃底做個百業吸風
60萬400尺? 直頭豪宅式裝修喇...
講野慣左鬆手d
好詳細 長知識了
有少少不正確, 其實開放式廚房, 就算唔係明火都有機會犯法

迷思1 – 改建開放式廚房轉用電磁爐便不用入則申請?
https://topick.hket.com/article/2690069/%E6%8B%86%E8%A7%A3%E9%96%8B%E6%94%BE%E5%BC%8F%E5%BB%9A%E6%88%BF%E5%B8%B8%E8%A6%8B%E8%AA%A4%E8%A7%A3%20%E6%98%8E%E7%81%AB%E7%85%AE%E9%A3%9F%E4%B8%80%E6%A8%A3%E5%BE%97

如果「廚房」位於只有一個逃生門(即單位只有一道大門)的單位內,而該「廚房」又鄰近這唯一的單位出口,這「廚房」便需以最少半小時耐火時效的牆壁及防火門與其他部分分隔。
https://paper.hket.com/article/2016809/%E7%AE%A1%E7%90%86%E5%A5%BD%E4%BD%A0%E7%9A%84%E9%96%8B%E6%94%BE%E5%BC%8F%E5%BB%9A%E6%88%BF
原來我都誤會左, 謝謝更正...

不過而家十個香港廚房8間都開放式, 就算係梗廚都好多時唔會裝防火門...

都係果句, 無事就無事, 有事火燭無得claim 保險仲要俾消防告
呢間個廚房廁所靚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞