80萬裝396呎2房變開放式單位趟門拉開直接見主人床:住得舒服係用錢買唔到!

347 回覆
19 Like 165 Dislike
外國好興廚房有個island 比人食野。請左朋友返嚟嘅話主人家可以一路煮嘢食一路同客人傾偈。不過呢啲基本上唔適合係香港用,淨係個Island你已經佔咗間屋極多位置。外國人間屋幾千尺就冇所謂啫,呢間屋得個三百幾呎。

我懷疑呢個設計師唔鍾意窗,次次都攞啲嘢遮住窗或者露台。有乜理由個主人房好似一個好大嘅衣櫃咁得張床又冇窗又冇空間。

呢個設計師每次都將啲間隔改過晒,將啲房呀廚房呀廁所呀調來調去,然後就收人勁貴sell話空間改造,啲材料都唔似係用靚野
ON9,以前個設計感覺仲大
整撚到咁迫,間房叫房?得張床
工作間格離就廚房,爐頭就係身後
張飯枱大撚到咁仲係好垃圾
弊在人地開放式除個島之後,仲有一排廚櫃俾你切下嘢處理食材
張檯咪用嚟食下嘢擺下生果擺下餐具調味料
唔係點水班傻仔俾多啲錢佢洗
幅牆真係好嘔心
本身全白已經好垃圾,仲要整幅咁嘅牆再將成間屋downgrade
望到張床就覺得扑嘢嗰陣好煩
張床褥會跣黎跣去
唔怪之聽個名睇個樣有啲熟,呢間野個格局三尖八角咁,呢條友好似好中意燙門房而且80萬好似整細左個空間?如果係我,真係寧願賣左再加80萬換層是是正正嘅樓
客飯廳明明好大,係都要整個拱門
一入門口,由飯廳望入客廳,得番一半view

想要櫃你咪係門口個黑鞋櫃位偷半個都夠用啦

主人房仲戇鳩,間左個梳妝位出黎做乜撚,明明間房好大,間左出黎感覺好細

走廊好多櫃門,望落好壓迫

千2呎樓改裝到7百呎feel 咁

係我既話就將走廊個櫃位俾埋廚房用
兩個廁所平均分番,兩間細房跟佢咁都ok
300幾尺整island,不如搬遠啲去村屋整好過
我睇完都想講,無啦啦整個19玄關做乜,仲要只係整級梯級就當係,睇到笑撚左
我岩岩聽緊佛經,

睇見又係「呢條友」
真係忍唔住要上去睇下
個玄關同個趟門真係多舊魚,又封唔實個廚房仲夠膽死講擋油煙味
其實真你痴撚線,

中國人風水

廁所唔撚可以對住個床/或者床頭
因為對沖,對人體唔好

80萬裝修到咁,
其實想點L樣

一次勁過一次,
如果有人2000呎比佢改
會唔會改到得返1200呎

啲業主一係錢多
一係就_有問題
個廁所 裝修完好似細左....
開放式廚房真係好on9
入開廚房就知d 油煙勁到
開抽油煙機都唔掂 d嘢始終會痴笠笠
開放式廚房根本外國大屋先興用
香港d籠屋仲要搞咁嘅嘢
除非成日出去時 少用廚房就話姐
本身以為地板做唔同色就當做左玄關
心諗都唔錯

原來要上一級再落一級
成張床油煙味 野食味
香港細地方開放式係for 少煮野/煮簡單清淡野就得
外國玩開放式係會夾埋個勁既抽油煙機或通風開揚先會玩 同埋人地玩焗爐多
個爐都係煎同煲野多 好少香港人咁炒野食
唔點點解靚係靚左但之前都係實用啲咁
呢個設計師經常用大燙門
個中島唔合比例地大

唔知有冇得郁,冇嘅話一定好唔方便
依家咩狗屎垃圾都叫設計師
點入行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞