晚晚都比蝨咬 咬到人都癲

701 回覆
291 Like 20 Dislike
用漂白水溝浠抹晒成間屋
開晒窗等陽光曬入黎
屌咬返佢哋囉
普通蒸氣熨斗果d唔夠力,要高壓蒸氣機
高壓蒸氣槍向窿窿罅罅噴都殺到佢地。
試過噴梳化罅,噴到佢飛出黎死。
但係要噴幾噴再等一等佢煲熱,急唔黎。
普通風筒唔夠耐熱持久,要熱風槍。

我中過2次,都係用熱風乾衣機加高壓蒸氣槍搞掂。
我係高壓槍來問人借返來 但係噴水多
正正經經買部 Karcher SC4 啦。 已係開機頭10秒8秒多水,跟住啲蒸氣的又勁又熱,源源不絕!
冇用㗎!你咁樣只會趕到啲蝨成屋都係,
一定要搵滅蟲公司
我個部係sc1
你走啦 比班蝨住啦
仲有隻好大隻嘅蚊
支野唔可以狂噴 佢要噴下等下
我用SC3都係噴一陣就抖30-60秒再噴

佢噴水咪即係你太心急
或者你開太盡黎噴 用得太快
係咪真係識用
姐係要噴一下停一下? 仲埋係咪要近d噴
人地煲蒸氣會著燈
我唔知sc4有無燈

佢地好似80度就死
SC4 當然有燈,綠燈長著至用得。

除咗開機等幾分鐘,我未試過用用吓要等佢再煲。
sc1手提 噴一下摸落去好濕
我講錯 我講緊廢型號要等
全房全屋用晒DE粉 鹽清 開始見有屍體
我近依幾星期瞓醒都有啲紅點 然後慢慢會變大仲好痕
噴左幾日無敵士今日終於係地下見到屍體
但睇落又少少唔似床蝨 觸鬚好長
究竟係咩黎
唔似床蝨
sc1說明書好似教開頭係好多水由佢噴哂先用,之後就唔會濕

不過後悔買sc1,單手用好攰,買咗無耐就去新款sc2,幾吸引
我2月發現有床蝨,因為慳錢冇搵滅蟲公司處理,結果用DE粉+鹽清水,搞左3個月先擺平

有幾點我想分享
1. 切忌炸蝨炸蚤彈係炸唔死床蝨,佢唔死就周圍走,咁樣就蔓延到全屋

2. 一定要搵晒d源頭出黎,再殺清光,通常巢穴附近會有大量黑點,同埋d蝨專喺陰暗位出沒

3. 你殺晒d蝨唔代表清晒,因為佢會產卵,幼蟲要4-5日先孵化出黎,所以頭幾個星期每星期要check一次,落de粉+鹽清水,冇得懶

我當時玩左5星期先擺平,為左防止再出沒,我打後嗰兩個月繼續每兩星期check一次
中過 有心裡陰影
過左大半年到依家成日形住有
本身有養貓 中左之後放左隻貓係細妹屋企
屋企就可以扔既就扔 床肉床架都扔晒
放晒DE粉 重新裝修
依家無野咬 日日返屋企都吸塵 但唔係好敢接返隻貓返黎住
一黎佢怕吸塵機聲
二黎隻貓好似嬲我 依家親我細妹多過我
有貓真係危險 驚d蝨痴上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞