晚晚都比蝨咬 咬到人都癲

701 回覆
290 Like 20 Dislike
喂, 你答左我先啦, 講到我講隻農藥有幾毒, 搞咩轉頭又介紹番隻除蟲菊酯系同門師兄Biokill
我都好耐未認真學術討論過

好呀, apple to apple, 你隻biokill 都幾溫和, 大家都係除蟲菊酯類既同門黎講原來permethrin係人畜無害

認真求證, 哈哈, 科學精神, 哈哈

你話fendona 毒, 你當水飲我唔會否認佢會毒, 但domestic use 噴牆角乾半日我諗唔到有咩absorption path, 你唔會去奶地板, 當你跌左個包落地岩岩好掂到D藥俾你食落肚 講緊同一動作食10000塊都未死啦 仲有咩absorption path呀? 佢乾左會依附係物件表面(同biokill一樣), 乾左點吸入去呀?
dermal LD50 rat 同你隻biokill一樣 >2000mg, 唔好同我講skin absorption

最撚好笑係話完人隻野毒之後撻番隻差唔多毒既野出黎 求真, 哈哈
我之前屋企都有,好恐怖,用晒所有方法,殺蝨水,DE粉,熱風槍,切埋沙畺片,搞左年幾都搞唔掂,搬左屋先冇
唔好話Fendona, 所有pesticide都有一定毒性要小心處理, 上一代有機磷就真係好鬼毒, 去到除蟲菊酯類已經對人黎講係極低毒

最戇鳩係話人果隻毒轉頭拎隻菊酯同門師弟出黎話好溫和
唉, 認真求證...
一來劑量問題
二來Chemical 嘅野,差之毫𨤳謬之千里

同樣係脂肪,飽和同不飽和已經差好遠啦

咁啱我又搵到biokill 嘅 MSDS
描述明顯有分別啦

當然你可以繼續包拗頸反正我嘅重點都係從治本角度滅蟲

佢要你報屋企size先
我屋五六百呎,其實主要清三房
廳掉左張木梳然後都有清
廚房浴室skip

尋日太大雨冇覆樓主
叫jeff pest
見返樓主了
sor尋日真係落大雨喺街冇去搵返個電話
jeff pest 但係個陣我自己做多好多準備
例如綁曬黑色大膠袋裝滿全屋衫褲
盡量執好間屋 其實佢跟住就係瘋狂淋藥水
灌埋落衫褲
床褥會滲入去 屋企有貓狗要搬佢走半日
然後佢仲會show比你睇床褥咩位捐啲蝨出黎
做到我真係散曬攰左日幾兩日

屌那猩講起都痕
你隻Biokill "Extra" active ingredient係 Lambda-cyhalothrin 而個LD50係同Fendona差唔多

而學你話劑量, 最科學定義隻野"毒唔毒" 我諗首選都係LD50, 有哂dosage, 而唔係口講有幾毒斷鳩估, 菊酯類既metabolism path人類同大鼠極相似

而你個MSDS既l-cyhalothrin係溝到得番0.7% 無人叫你直接噴fendona唔溝水 講緊溝完alphacypermethrin比例係講緊0.001%
都係果句, 大家都係菊酯類, 毒性都係條pyrethrin functional group度

最柒係話完人隻野毒, 跟住推薦人用隻同系列既野話好溫和
咁慘 但有排我條腰到小腿都有蝨咬 燒完一次之後就冇再被咬
de粉 同 天鹽清真係無咩用 可能係對初期先有用
They investigated the use of these substances as a stand-alone treatment in real-life scenarios, and compared them to usual poisonous agents. They found that the effect of diatomaceous earth was surprisingly low when used in real-life scenarios.

boric acid is ineffectual against bed bugs because bed bugs do not groom.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bed_bug_control_techniques#Inorganic_materials
維基話DE粉係廢 天鹽清直頭冇用
我已經成房都係
去藥房買蝨彈焗啦,你預每間房一個,
要關門關窗屋企冇人先好焗
戈陣大約焗左3、4次就冇晒
你住樓下定村屋 咁多依啲野嘅?
間房未必做到熱能 要做熱能 d囡要搬家 搬得來 我夠位成張床掉走 執緊間房 再噴藥 咁樣好似晒咗錢搵滅蟲
而家唔想用奮鬥吶住 係咪應該唔用de粉 轉用千赤士
唔用炸彈 費時全層走晒 累街坊
的蟲會匿埋係的螺絲位,空隙 噴霧都殺唔死
可以試吓反轉痴透明膠紙 夠哂平

可以試下係床既所有螺絲位痴張透明膠紙
床嘅所有腳/床頭都痴膠紙 的蟲上唔到床 最少訓得到
我想殺佢全家
有冇訂埋alter 年尾出嗰隻
最有效安全方法係用熱力
高壓蒸氣槍或熱風槍
加熱風乾衣機
細件物品放入乾衣機焗焗焗
大件物品就蒸氣/風槍噴噴噴
做一次後隔一星期重做一次
穩陣做夠三次
應該都訂咗
其實我有部手提黃色嘅蒸氣機 但係佢一遠就唔熱 仲埋噴好多水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞