晚晚都比蝨咬 咬到人都癲

701 回覆
291 Like 20 Dislike
掉啦掉啦
掉咗先有得買過新
我之前搬新屋 有嗰啲寵物嘅跳虱
我都係咁樣焗 好work喎
跳蚤床蚤兩回事
跳蚤好少事
床蚤係人生陰影
如果狂灑de都keep住有好多
要考慮下掉紙質嘢同木傢俬
利:過來人,俾呢隻嘢困擾幾個月,日日咬到成晚訓唔着搞咗幾輪用高温消毒機噴,倒到成間房都係粉,依家暫時無出現一年幾唔好再番黎啦
如果殺到曱甴蜘蛛 咁床蚤都殺到啦掛
蛋殺唔到
【木蝨攻略】獻畀所有曾經、正在或未受蝨患折磨嘅巴絲,文長唔睇自己執生
https://lih.kg/783712
以前有巴打出過post,唔知樓主睇過未,希望幫到你
我用嗰個唔係殺她死鹽務
我就係因為屋企有床蝨買咗 Karcher SC4, 相當好用。信興代理白色機身,唔使$3,000.

另外買回咗 Bosh 熱風鎗又$900.

亦搵過滅蟲公司上嚟睇,6000幾蚊做兩次唔貴,但問題係你要全屋大掃除,執執好所有嘢,衣物等入箱或大膠袋。唔係簡單俾錢就得。

幾個月前情況最嚴重,床、沙發、電腦椅、背囊、衫衭、襪處處有其踪影。但經過用 DE 粉、天鹽清、床褥密封套、Steam Cleaner (最有效), 熱風鎗、抽濕機對付之後,呢兩個月情況受控,好似有幾星期冇見過佢哋。我屋企宜家長開冷氣,濕度60%以下。

點解會有蝨?好難搵到原因,外母住同一屋苑,佢哋有先。只要有一隻蝨卵帶咗返自己屋企,又或者賓妹行李喼......。
聽日去買咗農藥先
農藥會毒埋自己
同埋有殘留性,小心
3000抵啵!
之前連去旅行都驚跨國咁帶返嚟屋企
佢哋都係先蒸後藥。
蝨卵要120度華氏至死。
冇錯,如果成日被咬,你作息位置附近一定有蝨巢,因為佢哋要就近出動吸血。
全爆間屋裝修、或賣樓走人好啲。
巴打你個情況好正常 係要來回幾次 因DE粉係殺唔到蟲卵 只要數量持續下降 最後就會冇事

BTW 你頂到十月中 天氣轉涼 就會有休戰期
家中都有,日日用熱風槍吹10-20分鐘
早幾日用滅蝨粉但仲有
最大個巢應該比我掉咗 仲有其他唔知係邊
我想同佢地隻揪
可否分享你點樣做施工前準備功夫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞