晚晚都比蝨咬 咬到人都癲

701 回覆
290 Like 20 Dislike
即刻搵大膠袋包住再放脫氧劑,並且確保密氣

根據Museum environment (2002)一書講

應對害蟲嚟講,焗21日係穩陣嘅標準
我無被好多日 拎件衫頂緊
見到已經覺得周身痕
依隻好肥
成蟲師

已經全屋粉
咁多女fig

巴打都幾撚毒下
都毒唔死d蝨
我玩左一年
支持用農業
3寶垃撚圾
做壓惡性行業係咁
留意咗2日都係4點幾會出來 我而家瞓 瞓到4點起身應該穩陣
見到隻勁細隻上咗來 大概1nm 殺蝨練埋眼力
希望大隻真係死晒
有養貓 ?
而家無
alphamax 穹妹
清都係識貨之人
唔係VOC又點吸入呢?
自己睇leaflet
https://agriculture.basf.com/global/en/business-areas/public-health/products/fendona.html
https://crop-solutions.basf.com.au/preview/f/product/59cb37068d5c5b7640c83746/Fendona%20Plus%2060%20SC%20Label%20.pdf
Fendona® works on virtually any surface because its crystalline particles adhere to bare wood, glass, brick, concrete and masonry. Fendona® is water-based, so it has no significant odor, doesn’t stain, and has a low skin-irritation factor, making it well suited for indoor residual spraying.
自己search下"domestic"同"indoor"既keyword

除左奶地版, 仲有咩方法可以吸入呢? skin absorption 印象中唔過1%

你用GHS 大把日常chemicals都有齊上面果幾隻野啦 消毒火酒都有P271, 咪毒到核爆? 死啦D人仲查落個傷口度
搞笑, 唔用LD50 做指標用d咩? LD99? 定斷鳩估?
係就以數服人..
講緊專業滅蟲公司用緊十幾年既formular, 你咪慢慢控制濕度囉
睇下D蚤咬到你痕到精神分裂先定係毒死先

你仲要推隻Biokill, 成份係氯菊酯, 我屌咪又係除蟲菊酯類, 搞笑
Fendona (有效成份: 氯氰菊酯) - 超毒, 農藥
Biokill (有效成份: 氯菊酯) - 無毒

喂, 你隻Biokill都幾"溫和"喎

好耐都冇好似今日咁認真做學術討論

毒理學嘅金科玉律:Dosage makes the poison.

你提及一隻Chemical,我唯有係根據返嗰隻Chemic al 嘅資料嚟同你討論

如果你提及嘅只係含有部份活性成份嘅產品,咁我就會搵返Fendona 嘅MSDS 嚟同你討論

淨係信product catalog 好多時未必反映到事實全部
因為會避重就輕
睇MSDS 係比較嚴謹嘅做法

https://www.pestcontrol.basf.co.za/Documents/SDS/FENDONA_6_SC_SDS.pdf

即使產品係溝稀咗,我亦都唔建議巴打喺家居度用

1. 密室開冷氣:有害物聚積同長期吸入
2. 打開窗通風:室內濕度跟外界變動,即係廢嘅

依家認真睇下份MSDS

依隻產品嘅潛在危害

有得依句我就唔會建議用喺餐廳同室內

Potential Health Hazard by Inhalation

題外話,做比較要Apple to apple, 唔可以用搽傷口嚟偷換概念

消毒火酒喺室內好似殺蟲劑咁噴法,係真係會導致火警/爆炸,所以有依個警告亦係合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞