晚晚都比蝨咬 咬到人都癲

701 回覆
291 Like 20 Dislike
就係唔知邊度爬上床 放咗四邊結界
好簡單,舉幾個例,冇做到即係根本你做得唔夠
1. 有冇DE粉溝水噴櫃背?
2. 你有冇成個抽屜拎出黎,倒哂D野出黎再成個底面前後噴哂?
3. 你有冇噴落D路軌、鉸?
4. 箱既裙邊底有冇反出黎噴?
成間屋都要噴, ok?
de粉佢又話溝咗水索晒會無效 到底得唔得
噴左幾日邊有咁快見效
比D耐性
起碼搞成個月
上youtube搵到個阿伯教你要點噴
https://www.youtube.com/watch?v=J8gtsPNV-ok
De係騙局黎 曾經癲到訓係de粉上面 你諗下有幾多 完全冇用 用千赤土啦 不過帶口罩 同埋熄風扇 等粉沉澱

你要比耐性 成蟲咬一口成功逃走可以生好多蛋先出黎再咬你 唔會有一星期速滅呢種效果 係騙局。我搞左二年 先叫冇哂成蟲 粉要keep住上 洗衣機必須較60度 衣服 袋 盡量keep好 唔好入房 隻蟲邊度都可以存在
DE粉溝水。
等幾粒鐘蒸發哂未變返粉lor....
千赤士洗唔洗溝水 如果係我買埋個噴壺 今日應該都出旺角買埋殺蝨水
如果可以溝水就可以全屋鳩噴 巴打係咪試過 用咩份量
DE 好似唔溝得水WO
早兩年掉曬床褥 藤椅 木櫃
剩係檀香木櫃無事
之後翻起曬所有地方吸塵
綠水拖地拖足幾日
咁就無事 同埋未處理好唔好買新野啦
同樓主一樣🥱
俾佢哋搞到好煩 好似返到屋企一個休息既地方都無咁
我已經唔撚理佢地咬我 DE粉落左 殺蝨水都噴左
但係好似無咩用 最想屌既係咬完搽咩都無用
我諗緊掉晒d盒 同 客廳雜物 跟住大噴農藥係咪最方法 定係 再用 de 粉 或者轉用千赤士會好d 粉 係朋友比嘅 暫時洗錢係買咗個新枕頭同床單 枱仔一張 都係400蚊到要再掉咗去都唔算肉赤 但係赤遠就捱唔到幾耐 而家無被冚
都係從根本入手

1. 間屋清潔比所有野都重要

2, 間房相對濕度控制50%左右,昆蟲一般低過60都會脫水(低過50又會人體唔舒服)

太濕你搞乜都冇用

所以放畫嘅博物館展廳都係50-60
我有迷你抽濕機一部 再3隻吸濕大笨象 係房
櫃就3個 每個2個吸濕大笨象
間房有冇一啲重要嘅紙本文物要保存?

例如相、證書等

用吸濕大笨象嘅話,紙本最好放去第度先

btw 我地之前做過實驗
就咁關咗門窗用一般家用抽濕機去維持濕度範圍已經可行
(不過唔可以停,要keep 住倒水)

嚴謹啲都要知道你係用邊部機,咩型號
我部機好廢 兩日先吸到少少 我屋企有部大嘅 我可以每朝返工都放入去吸
返工時間固然可以,但昆蟲都係有夜行習性,日頭都會躲藏同唔活躍,效果不彰

可行嘅話,當然夜晚訓覺時間開住最有效果

放心即使開住冷氣+ 家用抽濕機,間房都係唔會抽得到低過50

btw 家用抽濕機長時間長開都係會有火燭同壞機風險
其實基本上你張床有蝨
附近啲傢俬都唔洗要
琴晚咬成點
想問下奮鬥隻藥對貓會唔會有害?
因為屋企有5隻貓
用熱水,DE粉,天然鹽,密封袋加DE粉
上次搞到我拆床過熱水。床單,全部用熱水
啲嘢吾想丢,全部用密封袋加DE粉
總之成間房,每個角落都有DE粉
紙盒要丢,會繁殖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞