居屋 2020 (3)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
好好笑遮住咗後面私樓個景
斷估唔會有綠單會要皇后山掛
百份之一機會都好過六合彩啦
咩百份之一機會?

係0呀 !!

第一樣野,唔係搞100個號碼=百份之一
一個號碼都有N咁多申請人係度

第二樣野,就係白非核係用制度鎖死,冇可能揀樓。
因為條隊係要全部核心家庭揀晒先到非核心,
核心家庭白表一定會買得晒所有出售居屋,所以白非核永遠都係0
小弟一家四口,第一次申請,如果同兩老一齊白核申請,抽中落我名買,想知佢地可唔可以即刻除名,因為租緊果到要三個人頭冇物業冇地方住(非公屋非居屋,唔計資助房屋)🙏🏻🙏🏻

申請須知有一段:
刪除戶籍 - 除因結婚或獲准享有僱主提供的房屋福利外,屬於二人家庭的關鍵成員(註四)只有在購買該單位兩年後(以簽訂轉讓契據的日期起計)才會獲准刪除戶籍。
咁買六合彩好d真係
你用個腦諗下
你地咁樣填表填申請人會係邊個
就知道答案啦
睇啲唔睇啲
又要貪心的小狗

須知第4段
第四段唔係講長者咩?兩老未係長者,純係普通家庭申請,我見上面果段講二人家庭的關鍵成員,我唔sure 我個case 兩老係咪都係關鍵成員姐,上面巴打意思似係都計關鍵成員
想問問各位巴打,求屌得細力d。如果我用老母家有長者抽,假設抽到後係咪層樓個名得佢而無我?定係兩個人名?如果到時想賣,係咪要雙方決定?
我建議當你想賣個時,睇下可以點樣你老母
兩個都有名,係,因為防止有啲不孝子用左名買咗居屋就唔要老母
家庭=兩公婆結婚

咁你估下除唔除你兩老個名
上網交完表先發現計漏咗一份價值一萬蚊多啲嘅儲蓄保險
然後每月收入嗰度又計漏咗百零蚊
雖然有排都未超過佢嘅上限,但係咪照樣交份資料更改表格求個安心好呢

見有啲人就咁填個約數就算
我Submit嗰時計到幾乎想將毫子都填埋落去
抽到揀完樓會再check,到時先交proof
唔得啦,我一個人入息過左🤦🏻‍♂️
唔過ceiling就得啦
Ceiling以下差一萬幾千 唔通告你交表呃佢咩
覺得難過中六合彩只係你唔識抽
你老豆呢
你接受到2020白長》綠長上樓機會率800%就得

就算抽中同一number 白長都會優先好多買樓
但白長咪要比銀行過壓測?
Sor 重新睇咗一次 原來唔使 但要比多5%首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞