居屋 2020 (3)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
居屋 2020 (3)

『居屋2020』www.housingauthority.gov.hk/hos/2020

『白居二2020』www.housingauthority.gov.hk/wsm/2020

自己睇申請須知啦屌你老尾
有正體/殘體/英文,都睇唔掂嘅可以驗下智商
---------------------------------------------------------------------

上圖係2019年居屋
---------------------------------------------------------------------

今年2020年
假設受歡迎程度係 3房>2房>1房>開放式
2100個核心長者 已經食晒 3房&2房

綠表及白表申請者的配額比率為 40:60
在選樓期間,每五名 出席選樓申請者的選樓次序依次為
(i)一位表申請者
(ii)一位白表申請者
(iii) 一位表申請者
(iv)一位白表申請者 以及
(v) 一位白表申請者

「家有長者優先選樓計劃」有 2,100 個單位的配額
白表「非核心家庭申請者」將獲安排於所有白表「其他核心家庭申請者」選樓之後才選樓。
一人申請者700 個單位。
一人申請者會在家庭申請者選樓後,選購餘下任何面積的一個單位。

申請須知 閱讀技巧
白表嘅->睇白表
住緊公屋嘅-> 睇白表 & 綠表 (Both!)

寫住"唔可以"嘅->就係唔可以
寫住"必需"-> 一定要
無寫"不能"-> 可以

睇晒成份野, 就係個玩法
移到民仲有資格抽居屋咩
綠置居現炒賣 業主賺逾倍
https://lih.kg/2204144
單人白表 唔諗住粉嶺 係唔係唔洗抽
新帖留名
皇后山 Plz

繼續留名
今年個post推得好快
上年都係抽左先開始有人推
我想知中左個number之後 佢係點分先後 打比如
22, 14, 41, 12, 5
22白核VS 白長14 情況下 係咪一定完左22先 先到14 定
完左白長個限額先 先比白核??
同樣道理 白同綠係分開計定一齊計先後次序
我諗有好多人爬完文都睇唔明
可唔可以用支票
例如抽左波
10 20 30 40
會係
1)遷拆戶
2)綠長10
3)白長10
4)綠長20
5)白長20
直至長者quota用完
6)綠家 10
7)白家10
直至剩單人quota
8) 綠單10
9)白單10
單人想要山麗苑大單位
係咪無可能
你覺得剩返700個賣剩蔗會唔會有大單位?
粉嶺咁撚遠未必有人要既
山麗開放式都多過700個單位
仲要碌完家庭先到單人喎
要前面綠白表家庭選擇買開放式唔買1/2房
慳返250買6合彩
玩白居二算
關於入息問題
假設白單咁好彩抽中兼有得揀樓啦
佢要求係33k入息+85萬資產限額
1:入息唔過ok
2:資產限額係點計?
我9成資產都係股票,應該要點計?
(計買入價定個時個價??)

需要白單9成9唔中,但都係問下
申請須知有寫
咁我去睇睇先
截至某一日結算,呢樣咁detail 就抽到先算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞