居屋 2020 (3)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
希望抽中
想自己住
睇你炒既定義
如果唔係兇宅,理論上過左限售期必贏
唔好講到必贏,禁售期成5年。
買居屋唔好有炒嘅心態,5年後樓市點邊有人知。
18.4
用途及居住-各單位必須作住宅用途,並由買方及名列同一申請表上的家庭成員共住,日後只有業主或聯名業主的配偶及其18歲以下的子女才可加入共住家庭成員名單。根據《房屋條例》(第283章)第22條的規定,房屋署人員有權進入有關單位視察,任何人若妨礙房屋署人員執行職務,即屬犯罪,根據第29條的規定,一經定罪,可判處第3級罰款及監禁6個月。
鑽石山係正地鐵站旁,再加6折發售,
如果限售期後咁都要輸,望一望附近既居屋龍蟠苑,采頤花園依家樓價,香港樓市都要起碼跌5成
居屋2020的4大新居屋屋苑包括鑽石山啟翔苑及馬鞍山錦駿苑等,共提供逾7,000伙單位,於9月10日起接受申請,房委會指截至今日(30日)下午5時,網上申請已經收到約13萬份申請。

房委會表示,在網上申請方面,累計收到約13萬份居屋申請,暫超額逾17倍,另收7.1萬份白居二申請。樂富的香港房屋委員會客務中心累計收到約共1.66萬份居屋或白居二申請表。

另外,房委會累計派出約共5.37萬份申請表,當中約1.2萬份是綠表和4.17萬份是白表。

https://ps.hket.com/article/2750788/%E3%80%90%E5%B1%85%E5%B1%8B2020%E3%80%91%E6%96%B0%E5%B1%85%E5%B1%8B%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E7%94%B3%E8%AB%8B%E7%B4%AF%E6%94%B613%E8%90%AC%E4%BB%BD%20%E8%B6%85%E9%A1%8D%E9%80%BE17%E5%80%8D?mtc=40001&srkw=
限售期後,要係自由市場放都要補地價,又唔一定有so
原來你係德仔
啱啱睇左你條片

https://youtu.be/MRTP3UWAzbA
【居屋2020】唔好用非核心家庭︳預計買到咩單位? ︳長者隊後果? ︳未來仲有咩供應? ︳啟翔苑 ︳錦駿苑 ︳居屋單位供應 ︳彩禾苑 ︳居屋2020入息資產限額 ︳白居二2020 ︳租置計劃︳
德仔下條片可唔可以岀快啲,期待你分析
上面咪答過你
唔扣負債呀

唔信就自己睇一次 附錄甲四

你十萬資產點計出嚟
房委唔會理你咩銀行 唔會理你嘅乜鳩“理財總值”

$0 負債 買左$5萬股 資產填$5萬
$5萬負債 買左$5萬股 資產都係填$5萬
清楚,唔該晒
睇唔到我寫自由市場?
唔補地價咪用返綠表價放,邊有實賺。
政府之前派果一萬蚊你哋有無計落其他收入
要計嘅話我啱啱超標
哈哈,係呀,多謝晒你份表,做小好多野😆😆😆
你想睇咩分析?😆
如果邊個屋苑果d我唔整啦😆好多人都有整
好快啦,月尾一忙完就出片🤣盡量啦😆💪
我仲諗住埋尾整多條報錯野點救既片,同埋仲有之前冇講得好清楚既位,
就完居屋新手系列🤣
唔扣負債
之後居屋有咩樓??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞