居屋 2020 (3)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
係咪非近親都得?
睇清楚申請須知咩叫家庭成員先啦
頭幾頁就有寫
求其喺街搵個路人都可以
手持白表有西屌既日子到啦
白非核都唔會收到,都話就算係第一個波第一張表都冇得揀樓
你既擔心係多餘
未婚妻同婆婆一齊租住公屋,父母健在但離咗婚,唔係一齊住。
想問我可唔可以同未婚妻一齊用綠表抽居屋?
希望抽到4人單位。

定係要份開2條隊抽
1. 綠表(未婚妻+婆婆)
2. 白表(自己單人)

抽到會同婆婆一齊住。
想問下
我同呀媽住緊公屋
如果我宜家申請白表
一定要填晒兩個人?
可唔可以淨係填我自己,單人咁
因為怕影響到間公屋
定其實有冇影響
須知有寫 可唔可以

申請須知 閱讀技巧
白表嘅->睇白表
住緊公屋嘅-> 睇白表 & 綠表 (Both!)

寫住"唔可以"嘅->就係唔可以
寫住"必需"-> 一定要
無寫"不能"-> 可以

睇晒成份野, 就係個玩法
你都識講未婚
點會可以同佢一張表
ii) 非核心家庭
(3)祖父/祖母/祖父母(或外祖父/外祖母/外祖父母)與孫(或外孫);及
(4)其他親屬。

上述第(3)類的非核心家庭,但若能提供文件證明孫/外孫的父母均已去世,或如祖父母(或外祖父母)均同時名列於申請表內,而祖父/祖母(或外祖父/外祖母)為申請者,則可視作核心家庭。

為左間居屋
一係忽然做孝子
一係想自己老豆老母死
間公屋係咪得你未婚妻同佢婆婆?我意思係個名 要證明到係你未婚妻照顧緊佢婆婆

係就可以 唔係就唔得

入綠長 名就你未婚妻同佢婆婆得啦 你係多餘 唔係人多機會就大
如果我老豆過六十五,得老豆老母兩個名,其實係咪排長者隊,因之前抽過一次,佢都無得㨂樓
綠表家庭申請

請問申請表上所有的人

必須是租約上所有的人嗎?
https://youtu.be/dNk3y0RRVak

【居屋2020】入表資產點計?外地有樓又得?賣左私樓又抽得?— 新手糸列 ︳啟翔苑 ︳錦駿苑 ︳居屋單位供應 ︳彩禾苑 ︳居屋2020入息資產限額 ︳白居二2020 ︳租置計劃︳居屋申請2020

睇須知丫大佬
唔好咁懶, thx
完全一樣
雙線交通,有大商場,何文田冇
太子道龍翔道兩條主幹道,只要忍到嘈就冇問題
利申忍到,抽到一定狗衝
廢老死全家
如果揀樓因素次序你地會點排?
大細 地理位置 配套 環境 景觀 樓層 之類
地理同配套一撚定鑽石山先,不接受反駁
環境嘅話如果要靜,就含淚蝗后山同火炭
大細同樓層唔貪心了,抽中有得揀已經要還神
我綠表家庭無廢老得兩公婆抽打定輸數如果有得簡得返要馬鞍山開放式定皇后山一房好?

皇后山開放式我就留比人等下年算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞