大家唔好覺得父母俾首期/幫手供樓係一件好事

292 回覆
401 Like 103 Dislike
你講呢啲都係香港人日常既故事,無論男方或女方家長出錢都會出現呢個問題。另外帶出個問題就係女人真係唔可以全職做煮飯婆,如果唔係真係都冇
即係婆媳一路不和
點解會咁呢?
結論係女人一定要經濟獨立
咁小朋友/老人家咪冇人睇囉
有好多野唔係想像中咁易解決
重點係前面嗰句唔係後面嗰句
我覺得女人做全職煮飯婆冇乜問題
主要係因為太窮仲走去結婚
婆媳不和是千古定律

所以有條件,都不會同家婆住

而能夠同家婆同住,又無事,是很少見
香港好多人都係靠自己上樓供樓
你自己廢唔好以為個個香港人好似你咁
竟然因為婆媳關係同個老婆離婚
你真係叻!
請工人睇,同埋“老人家“自鳩私幫你趕走個老婆,仲睇嘜野佢地,
真心想同個老婆行落既話,
公一份婆一份出去租屋請工人睇住個小朋友,
冷落下你老母,等佢學下珍惜有屋企人陪,
佢比人冷落完,同知你地有毛有翼有能力,
好大機會會乖乖地唔再攪咁多野,
佢態度肯改咪再諗搬番去囉
咪請工人囉
追完post既然你父母偶然可以去你屋企住
你又生埋仔嘅話,你屋企點都至少2,3間房啦
請個工人一個月使費咪6000左右,你老婆出去做嘢點都有兩三萬啦,條數好計好多,至少可以幫手供下樓唔使睇人面色,再唔係就一家人自己出去租屋。
係香港生活一定有犧牲嫁,做女人想陪小朋友成長就要take risk離婚之後可能好大鑊
我諗佢個老母都係自鳩私,
睇死樓主廢柴冇能力搬出去先咁大支野。
都玩到要離婚變單親仲點自己教?
你比老婆份膳養費夠佢租屋+唔洗做可以留係屋企做家務教小朋友?
個問題已經係發展到唔關有冇錢事,
係你同你老母一樣自鳩私害左你老婆。
唔好賴窮,發展到咁係腦殘既問題
咁你結婚果陣要貪人地屋企有層樓,離婚又想唔付出想有樓住
個問題喺你度而非幫手比首期/供嘅人身上
你自己好好?一開口就屌人老母 伯母真係好好家教呀
樓主講到兩公婆冇錢結婚
而因為要靠屋企人所以衍生好多問題

但明知屋企經濟唔掂都唔岀返嚟做嘢
究竟係掛住嗰b定係想一心以為嫁人就可以相夫教子?呢個case我唔知啦

我只係睇到而家越嚟越多在職媽媽
又要工作又要湊仔 但反而佢哋唔會有咁多抱怨!!

如果樓主係有生產力 就唔會被人睇死同嫌棄
呢個係不爭嘅事實

所以我好鼓勵啲女人 唔好再用以前嗰套
以為嫁咗人就一勞永逸 因為你絕對有機會 嫁 錯 人

所有嘢都係你揀!仆街唔好喊!
睇樓主覆啲comment就知根本係佢自己要求個老婆留喺屋企相夫教子
但明明自己又冇咁嘅能力擔起頭家
咩都痴屋企搞到離婚都仲係唔識負責任
用家問題
關層樓咩事
你地有錢嘅咪靠自己
供又唔撚供喺度咁多聲氣
你地唔痴男家老豆老母嘅話要瞓街添
你知你太窮仲結婚,個問題都發生左
咁都要解決架,要解決咪公一份婆一份囉
重點唔係買樓係唔係兩個人嘅事
而係 婚姻係兩個人嘅事
你窮養唔起頭家,搞到父母要幫你養埋
係你自己將成件事連埋去你父母度

養老婆係你嘅責任,因為係你要佢全職做家庭主婦
而家你父母唔想負呢個責任咁好正常架喎
咁咪你自己負返囉,點解咁就要離婚?
離婚呢個選擇會好過兩公婆一齊出去打工租樓?
每一個問題一發生,你都好似唔想解決咁,死都要攬住父母層樓
我屌你係因為你冇尊重人丫!講到所有全職媽媽都係寄生蟲!係屋企湊仔做家務都叫冇生產力?

雖然每個case唔同,但我絕對唔同意full time mum 就係寄生蟲呢個講法!
樓主寧願離婚 都要痴屋企
你老婆真係多得你唔少
如果你仲鐘意你老婆 又搞唔掂婆媳關係
咪一家搬出黎 老婆做d 9-5時間既工
仔女日頭係娘家湊住先囉
窮就要犧牲下同仔女既相處時間架啦
又唔夠錢 又想full time 照顧小朋友
一係就唔好生
如果小朋友仲細 咁開支都唔會好大姐
再排下公屋
好過你d 小朋友冇左個完整家庭啦
冇左你父母幫手都一樣搞得掂啦
做返個男人 負返責任啦
講真間屋就自己阿爸阿媽俾首期同供
樓主一蚊都無俾過
憑咩自己離婚就要父母賣咗層樓分啲錢俾老婆
樓主係要俾錢老婆咪自己份糧度俾囉
有呢啲不孝子真係喊三聲
加佢媽個閪
又無分出錢
加女人名做咩?
不嬲邊一邊出錢邊個話事
連登仔真係好撚怨氣 樓主分享下姐跟住個個都以為佢係個老婆係咁屌
佢係個老公先更加要屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞