大家唔好覺得父母俾首期/幫手供樓係一件好事

292 回覆
401 Like 103 Dislike
離婚咪分個老公身家囉
無一半都唔至於要流落街頭掛
屌笑左
雖然已經離左婚,無爬哂文,但都講下:

1. 唔應該當層樓係你的,應該當唔存在
你依家個CASE係兩個後生既都無付出比過錢
家人供哂依種CASE少啲,大部分都係有份供但最後無份二人世界

2. 同長老一切住,必死
承上,人地供完你阻止唔到入黎住,其實已經唔係你理想既家庭
長老對老婆咁既態度,你又想脫離,唯有出去自己租
雖然有樓都走出去有D無謂,但果個係你老婆,
結埋婚,生埋仔,果個係你家庭,始終要二選一。

3. 生仔,一錯再錯
唔生仔,兩份糧可以出去租,
生仔,你玩完了。
唉。我明白見過鬼會怕黑,唔知巴打你幾多歲。如果40歲樓下,建議你襯後生解決左你同你家人問題先。愛情有時話黎就黎,唔通又第時先算咩。

同埋唔知你同你前妻本身感情係點,如果本身仲好鍾意對方,只係因為婆媳關係而決裂。有無諗過,今次真係威番次,解決問題。然後同前妻破鏡重圓?尤其你地又有小朋友。。。
睇睇下發現樓主係男主角
層樓就應該唔係男主角名下
分分鐘仲係父母名,叫做比佢住
但其實層樓係父母買,父母供,父母+仔一齊住
結左婚個女就搬埋入去住。

其實真係點睇都睇唔到層樓係男主角既
層樓嚴格番講係屬於父母既,比呀仔一齊住

樓主似係一開始就誤會哂以為層樓係父母送比佢
真係送既話,就係落樓主自己名,
而且父母唔會係同一層樓住啦
你係佢地個fd?
PIN依個啦,其實上面講到1999
唔落名可以未來再抽居屋既
都係果句,邊個想同人地父母住
我同自己父母住都頂唔撚順
條女咁撚不思進取?
梗係住老公果層,俾首期買間上車盤放租
俾埋財路都唔撚珍惜,一味旨意人,俾人飛9左咪奶野
樓主無份比錢供都算仲想賣走兩老層樓比錢離咗婚嘅前妻 好撚癲
我諗樓主主要想提出
唔係有父幹就係人生贏家
如果好似樓主咁父母有錢買層樓
但唔係送比樓主嘅話
咁只會寄人籬下睇人面色嘅局面

如果樓主冇大志又冇能力
我會勸你等到你父母兩腳一伸
咁你就有樓同有自由追求真愛
但個女人為左照顧屋企無出去做野

出左咁多無法計算人工嘅勞力

然後一穫翹起佢

男方比錢供樓大撚哂?

女人點解無問佢地拎返贍養費?
我認我講到有啲一嚿嚿
有啲複雜嘅嘢組織起上嚟就唔想再打多啲
你講咗我想講嘅嘢
樓主話佢兩公婆無能力租樓/供樓

個人認為結婚係雙方一生一世既承諾
如果連租樓搬出去自住既能力都無
真係唔應該結婚,更加唔應該生小朋友
唔止對自己同另一半不負責任,更加害左小朋友

不過事已至此,講咩都無用
建議樓主搵份搵到多啲錢既工先可以改變自己人生
衰衰地去hktv mall做司機都有兩萬蚊一個月啦
為左小朋友,你都係努力搵錢啦
小朋友是無辜的
離婚嘅原因竟然係因為女方同小朋友同奶奶相處唔到
你話你自己出軌都冇咁鄙視你
唔知點解你要好似個人質咁住起你自己屋企
你係愛個女方嘅就應該搬出去同佢一齊生活啦
你係未獨生子?
下?唔係父母供層樓比左一半人啦
你pin返樓上個巴打發現你係男方嗰個回覆啦
好多人唔追po誤會左
人地出錢就梗係人地收返層樓啦
你咪諗下黠自力更生囉
再唔係拎綜援囉
唔係點
因為宜個其實唔係父幹
真父幹係真係fullpay送比你全權比哂你話事
仆街到
仲要講到自己好撚慘 明明就係自己廢
我都覆左幾個字知佢係男主角
仲搞到我用女性角度打左咁多字

一般會以為要分錢既女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞