大家唔好覺得父母俾首期/幫手供樓係一件好事

292 回覆
401 Like 103 Dislike
真 唔好理樓上班厭世撚
保良局
你都講得啱
我真係唔知佢呢d叫咩
不過我諗樓主應該都想/被迫要同父母住
咁唯有揾個符合奶奶心意嘅新抱
因為佢好似有幫女方問大家點算好
其實正常奶奶都會好錫自己d孫
小朋友又得意
男方唯有揾返多d錢比女方做生活費
追po啦 樓主係個廢柴老公啊
自己廢要痴父母層樓住 離婚竟然係因為老婆仔女同自己老母唔夾
裙腳仔到咁都仲想要兩老賣層樓畀佢分錢畀前妻
未見過有人可以廢到咁
離婚唔係可以分佢半層樓?
鬼叫你自己無錢買
咁巴閉咪自己夾一份錢同老公出去租/供樓lor
無錢咪一定局住寄人籬下
住人地地方仲嫌三嫌四
樓主好怪....
你根本從來無過層樓
你同廢佬只係白食白住咁耐
仲諗住分身家分左層樓佢
又咁講啦
你住左咁耐,又有無比租先?
樓主加油啦 努力做野搵錢
搬出去租住遠啲新界細單位都唔係好貴
到時老婆咪唔洗走

雖然你真係好撚廢
但都係個男人 係男人就揹起頭家啦
我講緊你同老婆同小朋友頭家!
唔係你老豆老母頭家
樓主係女既話:

睇黎你都係弱智居多,生仔真係害死個小朋友。

1. 婚姻失敗,同層樓冇關係。
2. 你自己冇能力搵錢生活姐。 (做人失敗)
3. 明知自己冇能力,仲走去生小朋友。 (弱智)
4. 你只係一個冇左男人會生活唔到既女人黎,姐係靠個閪搵食。
5. 其實講黎講去真係同層樓係冇關,你只係一個廢柴。

樓主係男既話:

弱智+廢柴

1. 係愛自己老婆同個仔既,自己搬出去一齊住,完全唔洗因為層樓而要睇人面色。
2. 你冇咁做既話你都係鐘意層樓多過個老婆同仔女,謀撚住層樓姐。
有幾多全職師奶可以重投職場?
嗰陣時環境冇咁差 小朋友可以俾自已人照顧

你講得好中
兩個都係又冇錢兼弱智同廢柴
有學歷/專業,點解唔得?
身邊好多同事/上司都係結婚生仔抖左幾年再出黎做野。

如果冇學歷/冇專業咁咪做體力/入門級既工囉,想乜技能都冇就搵5-6萬一個月?

睇你肯唔肯做姐,肯做唔會生存唔到既。
但你等運到既真係幫你唔到。

面對現實好重要
弱智
冇能力湊咪掉個仔比男家湊,
跟手去譚仔做下樓面,
租個劏房自己住已經係可以重新生活啦。

廢就廢唔關層樓事
窮人做咩要生仔?你兩個本身都搵唔多,樓都係要屋企人供,自己都只係岩岩好負擔到自己生活既時候有咩資格生仔?你害個細路一世呀!係窮既家庭長大咩都要比人努力先會過得好少少,你知唔知有幾慘
如果屋企afford得到,你可以選擇
但好多時根本就唔會有得你揀

利申:零父母幹
男方都要睇自己家人面色都好正常,因為男方都係寄人籬下吖嘛
1. 明知兩公婆都未有經濟能力就結婚+生仔
2. 未清楚/明知男家唔鍾意小朋友就生
3. 感情基礎冇深厚到可以一齊捱就做左1,2

呢個世界係唔公平 但係冇預先計劃過溝通過就行動係要負上相應嘅責任架

我代表你兩個小朋友多撚謝你兩公婆
希望你以後為兩個小朋友嘅將來做多啲打算先
辛苦啲搬出去同你老婆住啦屌
你結得婚就係自己成咗家
根本唔應該再同父母一齊住
你搞到咁係因為你無勇氣同責任自己揹一頭家上身
我諗係人嘅問題 身邊好多朋友父母有幫手買樓都婚姻美滿
問題係你地當初冇諗清楚就結婚生仔
如果能力唔夠 一早就要諗下生左仔住邊架啦
同奶奶住好多人都出事 相見好同住難
越睇越唔對路
樓主係男方嘅話
你老豆老母知你廢 又要結婚又買唔起樓
租都唔知租唔租得掂
就買層樓俾你地兩公婆結左婚住
幫你地慳番租樓錢
點知你地無啦啦就生左兩件
本身收入已經唔高仲要增加自己負擔
唔知講唔掂數定點樣就離左婚
你男家明顯經濟能力好啲
反而兩個小朋友都隊俾女方養
cl7s
樓主廢撚到出奇 睇曬成個po都唔知佢除左精之外付出過啲乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞