大家唔好覺得父母俾首期/幫手供樓係一件好事

292 回覆
401 Like 103 Dislike
好明顯樓主就係低學歷低收入既裙腳仔
如果唔係父母比埋首期佢都供唔起
先會父母供埋冇佢名
又冇錢出去租樓住

膽養費係跟樓主收入判
所以完全唔夠女方生活
所以佢先想父母賣樓比錢前妻
睇#1樓主講到1999
我仲以為佢屋企人買咗層樓送俾佢
點知原來係住係老豆老母本身住緊間屋
仲想人分錢俾佢 cls
女友屋企好有米外父應該一早買咗樓?
定係用公司名義hold所以外父仲有首置名額買一層
呢度睇唔明
你當佢有錢到可以幾兄弟姐妹全部各拎一層
我葡萄到爆
睇完好似係條女又唔交租
又唔維繫感情
又唔做嘢
離左婚之後好似係人地錯咁
人地租個房出去既錢都可以請個菲傭返黎做家務湊仔
仲要唔洗受氣
不如條女諗諗點將自己價值提升高過一個菲傭先諗湊仔啦好嗎

最快就係做雞
唔想自己涯既
就死死地氣去住人地屋企
唔好呻咁多嘢
人地個仔起碼做廢柴都有間屋住下 有份工做下
你又跟住做廢柴以為可以同人地個仔一樣
仲要攬住個仔話要自己教好啲
你喺佢地屋企唯一既價值就係你攬住個仔咋
拖住個仔 人地就要比間房你住 養埋你不勞而獲
我口賤我認 踩中你條尾唔好意思呀
我知道FTM好辛苦好大壓力
唔好勞氣啦!
Btw我係u grad㗎
你可以話我讀屎片嘅
但下下同你唔同意見就屌人老母呢啲習慣記住唔好教你下一代呀
咪就係
住人地食人地既
唔夠錢洗就話人地有間屋唔係好事
唔掉返轉諗?冇間屋 條女依家冇錢連住都冇得住啊
仲講個b
定係因為人地有間屋條女先生個b落黎做寄生蟲呢
然後瀨人地間屋搞到佢踏上呢條不歸路
樓主係男喎
兩公婆都垃圾
屌你老味自己搬出黎有無咁閪難
搵兩萬幾,慳住咁用都可以一養三
如果兩萬人工都無咁生咩撚野仔
成日都話
FTM成日話好撚辛苦
其實請個工人做哂所有野比夠佢一萬好未
咁其實佢既outcome係值一萬
咁不如你做m記
請個工人做家務算啦好嘛
結左婚, 有無名離左都要當資產對分
唔對分都要提高儋養費比例
除非層樓是佢父母名
在香港你找個有錢過你既配偶(不論男女)其實是好著數架
木門對木門 竹門對竹門既婚姻先係最幸福
樓主係男主角
你講既廢柴

好多人話叫個老婆出去做野請工人/比娘家湊小朋友
樓主話比其他人湊唔放心

點睇都係女主角慘過男主角
層樓就算只得前夫名,離婚後女方都可以爭一半。
有仔女離婚後,女方更可要求男方每月比贍養,
離婚後女方帶住子女可要求同等生活水平。其實已經偏重女方權益。

另外,人地睇唔睇得起你,係由你自己去爭取,而唔係由怪負人地去完成。
有咩分別
咪一鳩樣
都係無鳩用又要充大頭鬼囉
首期兩公婆又無份
供又無佢地份
唔洗佢地交租佢賺左啦

男方女方有分別? 兩件垃圾
成日講FTM好辛苦好有價值乜乜柒柒
工人都係5位數樓下
係咁辛苦既你唔比錢出去比人做?
拿苦黎辛?

咁當然, 你可以多少少時間陪小朋友係真既
其他工作咪就係工人既工作
就咁睇個老婆做錯d 乜? 點解老公要同佢離婚先?-娶個老婆返黎都照顧唔到人, 個女人同仔女受委屈又幫唔到手, 個老婆最錯係識撚左個垃圾老公
望到樓主個名都唔覺得樓主係女人
我認我係咸濕仔
你都痴線。
除左陪伴,就算係同一樣工作,ftm ge心思根本無得同工人比。

好似煮糊仔,ftm會成日轉款,研究下點知先好味又有營養。

換片個陣,會留意自己個bb大便有無咩唔同。諗下洗唔洗換奶粉,定bb唔舒服。

如果對媽媽呢個角色有責任心,根本係忙到痴線。

媽媽價值絕對唔等於工人
好似煮糊仔,ftm會成日轉款,研究下點知先好味又有營養。

換片個陣,會留意自己個bb大便有無咩唔同。諗下洗唔洗換奶粉,定bb唔舒服。

你應份架
生之前就預左架啦
預左架,但個價值唔係一萬嘍。
預左個part仲要計你價值呀?
人地做老豆又要返工你唔計?

講緊你淨係係屋企拖地掃地洗碗, 係一萬都唔值, 唔好以為有一萬
我係佢老豆老母都唔比層樓佢啦
養佢咁多年唔知佢咩料咩, 第時比左層樓佢, 佢同老婆仔女就有地方住
兩老臨老就乜都無, 又唔指望廢柴樓主可以養佢
咁同住已經係極限啦
仲想食埋人地層樓

前幾頁有D傻鳩話咩人地未出黎社會 為屌而屌
第一, 我已經做左野好耐, 樓主呢類人見唔少 事實就係我覺得佢抵屌所以屌, 唔係為屌而屌, 你一個錯既決定害左幾多身邊既人?
第二, 我婚都結左, 同老婆買左私樓, 未生仔, 因為想有萬全準備先生, 而唔係好似某D人咁係唔係都必左件出黎先, 辛苦小朋友又辛苦自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞