大家唔好覺得父母俾首期/幫手供樓係一件好事

292 回覆
401 Like 103 Dislike
婚姻失敗自己又無錢
關層樓咩事
人地父母唔幫手
你地都唔會有能力供到
而男方父母唔愛錫你
一係你問題一係佢地問題
同層樓無關
*你覺得男方家人供得7788係有問題
笑撚死人咩
慘娶咗個咁撚低智嘅老婆
垃圾唔好俾承諾人害人喇
咁女方咪買樓加男方個名入去囉
男女平等
落晒兩個名咪少左個首置quota
依個係佢地夫妻關係出問題姐,同邊個出錢買樓有咩關係?重點係點樣維繫感情。
無份供梗係唔落你名啦
父母有能力幫手供係多一個選項, 唔揀呢個option 可能結婚生仔都做唔到。 驚錢銀問題可以拒絕幫助自己夫婦處理。

多個選擇永遠都係好d
女仔就算結婚都要有獨立經濟來源好重要
仲有嘅係 窮L咪生細路
有錢唔願意唔捨得都係叫窮L
男人醒過你啦,層樓一路唔轉名落男人到睇你d女人點分
如果你唔係女 又唔係男主
咁你用咩身份評價/討厭女主嘅家事呢?

你覺得佢好慘咁 你咪比錢養佢囉
做個好男人
而唔上網做怨婦
問題就係你地冇能力自己買樓丫嘛
如果唔係你地自己都買咗唔駛靠男家啦係咪?
你個CASE慘啲,結哂婚生哂仔先黎啲咁既野,問題黎得咁遲。
我女友屋企係好有米 首期夠多,佢一條友都供得起
我地協議如果一齊住,一人供一半 (落佢老豆名,留番再抽居屋)
但我自己覺得都唔係好好意思,萬幾蚊雖然我都小吃力,
但無計啦,小小心意都好,比哂D積蓄人裝修囉。

但越近收樓,佢父母開始想自己住番,所以有D問題出現
最理想固然係兩個人,一人供一半,一齊落名,兩家出一樣錢
但如果傾向一家出哂啲錢,比唔夠錢既男/女方就注意抬唔起頭。
人地無講出口,但自己明啦...

所以,我明白樓主心意
你有錢,長老精神壓力比哂另一半,
你無錢,長老精神壓力去哂你到
錢問題啫
女家有錢過男家咪相反lor

不過香港絕少full time dad (我只識一個)
一離婚 職場方面肯定女方唔著數
喺香港最俾人睇唔起嘅職業 唔係警察???
你本身做咩工?無積蓄?湊小朋友係你決定放棄工作去湊?
樓主,其實你呢度有2個問題。

第一,你前妻去向。

既然婚已離 你同前妻就各自修行啦。你係有責任,有道義ge。 就每個月俾足膳養費,短期內,可以幫埋佢俾租,直到佢有地方住為止。唔好再一齊住啦,你前妻真係好慘。

第二,係你自己本身。
呢段婚姻已經結束,但你寄你屋企人籬下,呢個問題仲係度。 你自己又點諗? 怕唔怕遇上第2春時候,又遇番同一個問題? 經過呢件事之後,會唔會立定決心,自立門戶?
屌 講咁耐
原來兩公婆連供樓同租樓既錢都無
就學人結婚生仔
即話兩個本身都係無計劃既人
完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞