(運動錶撚入) Garmin vs Suunto

230 回覆
2 Like 8 Dislike
咁似樣既
不過隻色麻麻
咁好多牌子都啱
平平地有Fitbit,但男仔戴可能冇咁好睇,偏細隻,同埋得最新款嘅charge 4, versa 3同sense有內置gps(ionic就舊款d)
加上fitbit運動profile少,運動分析都少,但基本跑步、weightlifting 都有,treadmill就好似冇

Polar unite 都係千頭,但就要用電話gps
Polar ignite 就千六左右,有gps
Polar 運動profile就會多好d,運動分析都會多過Fitbit,但缺點係睇唔到中文msg(除非你肯用殘體操作介面

Garmin就245、instinct 應該都夠(around 2000頭) 都有gps,strength training 嘅運動mode咁,同埋可以揀中文版,android機好似覆到msg添?(唔肯定有冇記錯)
但garmin睡眠監察好似冇fitbit同polar咁好

其實款有好多,要睇你budget幾多同埋有冇咩其他要求
745出左 電量係同245一樣...
買945正確
Garmin 好似紅底
Polar睇落唔錯 無內置GPS即係要戴埋部電話出去?
連個樣都好似第一眼睇以為245
945 係$4000內,我一年前的價
有冇Garmin venu feedback ?
Garmin係咪紅底我就唔太肯定,但最近奶咗一兩次保安問題,呢個都幾得人驚

冇內置gps就要靠電話gps,所以如果你跑街就要拎住電話
如果唔想拎電話就polar ignite/再貴d就polar grit x(但grit x比較啱真係做outdoor運動嘅人)
Outdoor運動即係行山遊水露營爬石個類?
唔該巴打,睇睇polar ignite 先
嚟緊好似出sq版,即係同Apple watch 一樣方形但價錢應該平一截,venu本身都3000幾

https://www.dcrainmaker.com/2019/12/garmin-venu-smartwatch-sports-review.html

呢個都寫得好詳細
睇睇先 thanks
但個SQ版 除咗外型唔同 硬件上有冇其他分別?
Grit X比較多同行山/耐力賽有關嘅function,我諗算係玩advanced d嘅運動嘅人會啱d,價錢都貴一大截
未正式出,功能上唔肯定,淨係知sq版換咗個mon,因為本身venu同vivoactive 4最大分別就係venu用amoled display,所以靚d,但sq版唔係用amoled ,應該因為咁先平d
有冇巴打用緊Garmin FR 45?
我見價錢係1k左右, 平245 100usd, 幾抵玩
用左幾年Felix 3 HR
平時會行山、跑步、游水、做gym
想升級有咩推介?
新出果d係咪會輕d?
garmin台灣公司黎
唔開gps 可以用四五日
我上網睇過Garmin係可以裝DW Map
245都可以有navigation
https://youtu.be/pKrjomiTgeQ
係呀,但唔知好唔好用
Garmin 專用叉電電線真係超貴,三百幾?不如考慮吓改設計,同三星睇齊,用無線叉咪好囉
擺明行封閉系統用accessories賺多你一筆,錶帶都幾百蚊條。充電線副廠幾十蚊有條啦。
Fenix系列用金屬框,所以都會比較重
想輕d定係換其他系列?forerunner 系列應該輕d
睇過fenix 6 spec.
同fenix 3 HR差唔多重
等black fri再升級
知唔知上年black fri打到幾折?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞