(運動錶撚入) Garmin vs Suunto

230 回覆
2 Like 8 Dislike
music 版可以聽歌仲多左 wifi . 但我估只係 for dl 歌..
仲有表帶同色, 除此之外應該無分別. 聽歌功能睇你用唔用得著..

btw .. 我 music 版, 但從來未用過黎聽歌 ... 所以 ..
大家如果Garmin 245 會唔會買Music版
music 版可以聽歌仲多左 wifi . 但我估只係 for dl 歌..
仲有表帶同色, 除此之外應該無分別. 聽歌功能睇你用唔用得著..

btw .. 我 music 版, 但從來未用過黎聽歌 ... 所以 ..
本身都想買245, 但945電量好似勁好多, 電呢家野真係用兩用就蝕, 最後都係買945, 廢事成日叉
connect wifi手機你地會唔會長開?開住會唔會耗電d?
買左隻錶玩下玩下想玩埋單車, 但又唔知咩車岩踩, 零知識 諗緊摺車定rb, rb又驚唔慣
btw 有冇人用緊powerboats pro 知唔知點同Garmin245 pair
好亂,究竟有咩 Suunto 錶係Made in Finland, 有咩係Made in China?定係芬蘭招牌只係白手套?

https://www.edcforums.com/threads/suunto-china-vs-finland.63897/
Garmin 先排停server調查結果有未?被hacked/ransomeware?用戶資料有冇被外洩?
Garmin 既GPS係香港市區我覺得唔算準
開activity定位成日神經刀,同一個位置一時秒定,一時企2個字仲定緊

跑過高樓大廈個GPS基本上錯硬
運動場跑圈有時會飛哂出場外(個運動場其實幾空曠下)

幾千蚊買隻錶,好心佢GPS做得好D

利申:用緊935
好似要開兩個衛星定位
gps+glonass 好似會増加少少準確度, 唔知係咪, 岩岩新手玩
開哂會好食電
又唔係準好多
係咩.... 咁我都關左佢
Suunto俾安踏體育收購左。

我都用咗好多年Suunto,論產品質素,有優點有缺點。

舊年買咗隻Suunto 5,其實幾好用。

不過呢隻用完之後應該會轉品牌。
手錶得2款

apple watch / samsung watch

其他都廢
買Smart watch時,見網上班KOL (宜家依然)都係用性能、外觀、價錢等阿媽係女人Criteria。今時今日,如果個人私隱/安全處理,軟件支援,對你比任何criteria 更重要,拜託,千祈千祈千祈唔好用大陸牌子。Smart watch 大多數有GPS,BT,錄音,通訊錄,通話,再加上必定有嘅健康數據!

申:三叔,Garmin,兩隻牌子都有。佢哋並非在私隱安全上完美,但製造者因為唔係大陸公司,所以冇義務向CCP提供情報
話說如果e 家 應該instinct solar 定 fenix 5 x plus dlc見兩隻個價都差唔多
個人認為GPS即時測距離都仲有得講,但高度就真係唔係必須。如果你要好準咁量化跑上斜嘅Effort 就有用。
唔係專業嘅就算100公里/100英里山賽都可能唔會跑上斜。
因為其實GPS嘅資料裏面有高度,只不過有時填海區個高度唔update,仲係係水底。
行山/跑山嚟講,個高度應該準。即使唔準都可以自己上網用三兩分鐘plot 嚟對返
例如https://onthegomap.com/
我用過garmin suunto polar epson日本版/港版 唔少牌子
陰謀論來講,新garmin 錶定位係快啲,耐左就會慢
下次換衫出門前同一同步隻錶先睇下有無幫助
每次出門口前都有sync
結果就係一時秒定,一定企2,3個字
完全明白
仆街, 長期壓力爆燈 要做下呼吸訓練, 可能細個用得口呼吸多, 少左用鼻呼吸, 心率都搞到唔太正常
同埋唔知係咪飲得咖啡多, 心跳好似會快D
我都係935好準喎,你哋有冇開齊雙gps?
有幾快先?
兩隻都唔撞得wo iwatch 直頭係易爆果隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞