(運動錶撚入) Garmin vs Suunto

230 回覆
2 Like 8 Dislike
Garmin啦
如果心水係Instinct Tatical,不如買Solar版
BTW Garmin都有氣壓計

脷伸:Garmin Felix 3 HR、Instinct Solar用家
係美國嘅大陸人開 個人當係大陸公司
係抵玩 但無記錯app 個地圖係用大陸野唔係google
suunto 9好長氣
安踏牽頭的財團又再收購芬蘭運動品牌Amer Sports逾九成股權,Amer Sports旗下有多個行山系運動品牌,較為知名的有主打專業級越野跑步用品的法國品牌Salomon、運動手錶三大品牌之一Suunto、加拿大戶外裝備高級品牌Arc’teryx等。

Garmin(佳明)声明函

Garmin公司自成立以来,一直致力于提供卓越的产品来丰富用户的生活。近年来,在中国,我们响应国家提出的『健康中国』的理念和规划,积极投身健康产业,研发出有益健康的智能可穿戴产品,倡导健康、安全的运动方式。

作为扎根中国多年的公司,Garmin一向秉持中国主权及领土完整的立场。我们曾在2018年1月对于Garmin中国以及其他亚洲分支机构的网站进行了全面检查,以确保网页内容的表述符合我们的立场。

尽管如此,非常遗憾的是,在Garmin域名内仍有将台湾列在选择Country的网页,我们对于这一疏漏和错误表示诚挚的歉意。我们已在第一时间通知了相关部门,并已完成整改(但各地服务器的更新尚需一定时间)。接下来我们会对全球的网站进行自查,并采取防范措施,以杜绝类似事件的发生。

Garmin在此感谢广大用户的监督,以及给予Garmin的帮助。我们将一如既往地为用户提供优质的产品和服务。希望可以继续获得中国用户的信任和支持。

Garmin中国 上海佳明航电企业管理有限公司
2018年3月30日
Garmin instinct 出左太陽能版,幾正
我用過garmin polar epson aw suunto
係garmin 比較穩定,但而家同coros polar 都追得幾勁
跑山嘅話推介garmin instinct (solar) 同Polar grit 跑山應該會唔錯
行山就真係隨你喜歡,好易揀
路跑就是但揀返上一代都得,總之夠電你跑或者比賽就ok
Suunto 9 係幾年前第一隻用新sony gps chip 嘅錶
咁高同新嘅(技術)令隻錶一出果陣賣六千
雖然我都係suunto ambit 3 系列fans,但suunto 9 個gps 幾垃圾下,心跳都差
自從suunto 出彩mon touch screen 錶後好似迷失左方向
要touch mon我不如用samsung garmin
無人想係跑步錶度用touch screen 囉
Suunto9 之後polar vantage 都係採用左同一粒sony chip, 令電量上到三四五十個鐘
但佢醒小小,可以自動disable touch screen
Garmin 高階錶或者instinct 都有得入路線
如果你會用嘅話,好有用
其實我唔熟呢D
邊度可以搵到資料?

PS. 單車多過跑步, 求買左隻
garmin245幾抵,
又夠長氣,
有SpO2行高山可以參考下,
有vo2 max可以操練用,
唔貴,一搬夠用。
Review?
https://www.dcrainmaker.com/ 唔錯,好detail
唔該晒
本身都想買隻Garmin
Polar 買唔買得?
上面有review網
btw 我隻suunto 整左一個月仲整緊?
Sorry 更正,係用google
我想請問gsock h1000有冇navigation?
留名等睇下一代smart watch

fitbit sense 都幾多新功能
但garmin 比 fitbit 更多運動數據

同埋9-10月apple watch 6有咩新功能

通常係apple 同fitbit 有新功能
garmin 先跟

利申: garmin vivoactive 3用家
買左945....想問下洗唔洗dl d apps?
緊係要啦,唔down隻錶冇用
Garmin Connect?
決定買GARMIN 945
四寶視聽 可靠嗎? 好似評價都係講買相機鏡多
買左隻Ignite
但就係齋做運動用 冇其他功能咁濟
不過分錢分貨 1500仲想點
945係咪唔洗down "DW map"
例如去到外地有冇map用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞