IT討論區(94) 疫市伏工伏到訓覺都dum春

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
你 tech 底 ja
好多人真係學一套還一套
主要係套framework好唔同
d terms, design pattern, life cycle等等

要熟呢d野難過轉第種oop lan,開頭寫Android app睇到頭暈

淨係轉用xcode黎build已經玩殘你
compile出黎可能要細執,應該有機會見到,亦可能要你自己兩邊再寫d野做cust

你咪同人吹都會掂到囉
crossplatform 寫bridging lib 最麻煩
但一般香港app 都係做下layout crud
識砌listview 做下async call 都好夠
google map
notification 果d 有3rd party support

不過如果要用platform specified 都係用番native 啦
我離開左舊公司後一個月,有條弱智仔唔知做乜去搞ios 啲cert,結果佢remove哂所有cert, 公司全部app ios死哂
搏炒
全部app要再build 過
上星期佢先整死左個最多user用的app
唔知佢係code push玩過啲乜
android, ios開都開唔到
個老細最後出email跪
今個星期仲大鍋
我走左一季基本上D App無人夠膽搞
不過黎緊D provisioning profile 會expire

咁都未炒?
inhouse app定出街 出街就大撚鑊,on9既咩
inhouse
佢就係柒到唔識死走去搞
阿頭叫到
Java咪即係javascript咪即係react.js咪即係react native
係我走果時阿頭係叫佢唔好亂搞
比3,4個月時間佢慢慢摸
今個星期冇得wfh 了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞